KıbrısManşet

Bir Akdeniz Foku’nu daha kaybettik!

Taşkent Doğa Parkı tarafından verilen bilgiye göre nesli tehlike altında olan ve çok az sayıda kalan Akdeniz foklarından bir birey daha ölü olarak bulundu

Sadrazamköyde kıyıya vuran ölü fok herkesi üzdü. DoğaPark yetkililerinin hayvanı teslim almadan olay yerinde yaptığı ön kontrollerde 2.25 metre uzunluğunda, yaklaşık 200 kilogram ağırlığında genç erkek birey olduğu belirlendi.

Sadrazamköy / Livera’da bölgesinde Doğa Park yetkilileri tarafından sitede yapılan ön kontroller, hayvanın 2,25 m uzunluğunda ve yaklaşık 200 kilogram ağırlığında genç bir erkek olduğunu ortaya çıkardı. 23 Nisan Cuma günü bölgede bulunan vatandaşlar tarafından kıyıya yakın denizdeki hayvanın fark edilmesi üzerine hemen 1190 Yaban Hayatı Destek Hattı’na ulaşıldı.

DoğaPark ekipleri vakit kaybetmeden olay yerine giderek hayvanı denizden alarak biyometrik ölçümlerini ve  harici muayenesini gerçekleştirdikten sonra DoğaPark bünyesindeki Yaban Hayat Hastanesi ve Araştırma Laboratuvarı hayvan morguna kaldırdı.

Hayvanın ilk belirlemelere göre harici bir yarası bulunmazken, kesin ölüm sebebi DoğaPark uzmanları ile Çevre Koruma Dairesi, Veteriner Dairesi ve Hayvancılık Dairesi işbirliğinde gerçekleştirilecek nekropsinin ardından netlik kazanacak.

Bilindiği gibi Akdeniz fokları (Monacus monacus) Akdeniz’de yaşayan tek memeli türüdür ve tüm akdenizde 400-500 kadar kaldığı tahmin edilmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalar bir zamanlar kıyılarımızda görülen birey sayısı çok daha fazla olduğu halde son yıllarda 10 kadar bireyin kaldığı ortaya konmuştur.

Ülkemiz kıyılarında yaşanan tahribattan nasibini olan bu canlının üreme alanlarının korunmasının gerekliliği en son olarak Yeni Erenköy Eski Liman bölgesindek potansiyel fok üreme alanı olarak kabul edilen yerde yapılmak istenilen inşaat faaliyetleriyle gündeme gelmişti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu