KıbrısManşetSiyasetToplum

Bir çuval incirin berbat edildiği politika

Barış Gücü’nün güvenliğine yönelik tehditlerin ve BM mallarına zarar verilmesinin kabul edilemez olduğunu ve uluslararası hukuka göre ciddi suçlar oluşturabileceğini vurguladı

Gereksiz bir kriz yaratarak, belki de haklı olduğumuz birçok konuda, haksız bir pozisyona düşerek kavgacı ve şiddete dayalı bir imajın da hamili olduk ne yazık ki.. BM Genel Sekreteri Guterres, BM Barış Gücü askerlerinin yaralanmasına ve BM araçlarının hasar görmesine neden olan olayın, BM Barış Gücü’nün yetkisindeki tampon bölgede, yetkisiz inşaat çalışmalarını engellediği sırada meydana geldiğini belirterek, Barış Gücü’nün güvenliğine yönelik tehditlerin ve BM mallarına zarar verilmesinin kabul edilemez olduğunu ve uluslararası hukuka göre ciddi suçlar oluşturabileceğini vurguladı.

Gördüğünüz gibi açıklama çok net. Bu tahribatın izahı yok. Pile köyü hepimizin de bildiği gibi yeşil hat üzerinde konumlanan , Türkler ve Rumların ortak yaşadığı karma bir köy olarak biliniyor. İşte tam da bu sebeple Kıbrıs üzerinde farklı ve özel  bir statüye sahip. Yine bilindiği üzere Pile köyü, Türk ve Rum 2 muhtar tarafından yönetiliyor. Köyün  güvenliği ise BM tarafından sağlanıyor. Ve fakat buna karşın KKTC ve GKRY yasalarının geçerli olduğu bir bölge, Pile köyü Kıbrıs’ta Yeşil Hat üzerinde bulunan 4 köyden biri olmasına rağmen Türkler ve Rumların birlikte yaşamalarından dolayı da ayrı bir öneme sahip.. Eğer bilgi doğru kaynaktan alınmışsa bugün Pile’de yaklaşık 500 Kıbrıs Türk ve 1200 Rum’un yaşadığı söyleniyor. Yeşil Hat’ta yer alan diğer 3 köy olan Kiracıköy, Denya ve Troulloi’de ise sadece Rumlar ikamet ediyor.

Pile karma bir köy olmasından mütevellit bugün devam eden Kıbrıs sorununa da yönetim, paylaşım kültür ve sosyal alanlarda bir emsal teşkil edecek niteliktedir. Dolayısıyla  bu açıdan da çok önemli bir köydür Pile… Lakin her şeyden ötesi ve en önemlisi burada yaşayan Kıbrıslı Türklerin günlük yaşamları içinde. karşılaştıkları sıkıntıları var. Bu sıkıntıların en başında da kuşku yok ki ulaşım gelir.. Elbette bölgenin hassasiyeti, önemi ve konumu itibariyle diplomasi de burada büyük öneme sahiptir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu