GenelKıbrısManşetToplum

Bir damla kan hayat kurtarır!

14 Haziran, A-B-0 kan grubu sistemini bulan Nobel ödülü sahibi bilim insanı Karl Landsteiner’ın doğum günü olması sebebiyle her yıl dünyada “Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü” olarak anılıyor.

14 Haziran, A-B-0 kan grubu sistemini bulan Nobel ödülü sahibi bilim insanı Karl Landsteiner’ın doğum günü olması sebebiyle her yıl dünyada “Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü” olarak anılıyor.

Devrim DEMİR 

KAN BANKASI’NDAN ÖNEMLİ ÇAĞRI
Kan bağışı farkındalığını artırmak ve daha fazla insanı düzenli kan bağışçısı olmaya teşvik etmek için çalışan Lefkoşa Hastanesi Kan Bankası birimi, 14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü dolayısıyla vatandaşları kan bağış merkezlerine davet etti. Gönüllü ve düzenli olarak kan bağışı yapan bağışçılara teşekkür etmek ve kan bağışına farkındalık oluşturmak üzere her yıl 14 Haziran tarihinde “Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü” olarak kutlanıyor. Bu anlamlı gün dolayısıyla kan ve kök hücre bağışında bulunarak tanımadığı insanların hayatlarını kurtarmak isteyen herkesi kan bağış merkezlerine davet eden kan bankası birimi, stoklarda kan olmadığı zaman ciddi sıkıntıların yaşandığına işaret etti.

 BEŞEVLERLİ: HERKES GÖNÜLLÜ KAN BAĞIŞÇISI OLABİLİR
Thalassaemia Derneği Başkanı Çiğdem Beşevlerli, aynı zamanda gönüllü kan bağışı biriminde de çalıştığını söyledi. 14 Haziran tarihinin önemine vurgu yapan Beşevlerli, “Thalassaemia hastaları yaşamları boyunca ayda üç kez kana ihtiyaç duymakta. Kazalar, ameliyatlar, doğumlar kısacası hepimizin bir gün mutlaka kana ihtiyacı olabilir. 14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları gününde tüm duyarlı vatandaşları kan bağışçısı olmaya davet ediyorum” dedi. Devlet yetkilileri yanı sıra iş insanları ile kurum ve kuruluşlarını da yılda bir kez düzenli şekilde kan bağışına davet eden Beşevlerli, herkesin kan bağış birimine gönüllü olabileceğini belirtti.

YAZICI: BİR GÜN HERKESİN KANA İHTİYACI OLABİLİR
Lefkoşa Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kan Bankası sorumlu hemşiresi Emriye Ekinci Yazıcı, kan bağışının önemine vurgu yaptı. Vatandaşların yılda bir kez bile olsa kan bankasına bağışta bulunması gerektiğine dikkat çeken Yazıcı, “Kan, insandan insana aktarılan, parayla satın alınamayan oldukça önemli bir sıvıdır” dedi. Bu sıvının ihtiyaçlı kişilere ulaştırılması için duyarlı insanlara muhtaç olunduğunu kaydeden Sorumlu Hemşire Emriye Ekinci Yazıcı, “Bir gün herkesin kana ihtiyacı olabilir” ifadeleri ile halkı daha çok duyarlı olmaya çağırdı.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu