KıbrısManşetSiyaset

Bir ‘deli’ kuyuya taş attı… Kimse çıkaramıyor!

Ne Türkiye'nin ne de ülkemizin gündeminde 'ilhak' gibi bir konunun olmadığını ifade eden siyasiler, bu tür düşüncelerin şakasının bile kötü olduğunu dile getirdi. Bu tür söylemleri ortaya atmanın sadece gerginliğe neden olduğunu ve kutuplaşmaya hizmet ettiğini savunan siyasiler, kuyuya atılan taşları çıkarmak için uğraşmamak gerektiğini ifade etti

Son günlerde ‘Türkiye’nin KKTC’yi ilhak edeceği yönündeki’ söylemler nedeniyle yaşanan tartışmalar tam gaz devam ediyor. GIYNIK Gazetesi’ne konuyla ilgili görüşlerini aktaran siyasi parti yetkilileri, ilhak söylemlerine yönelik partilerinin düşüncelerini ortaya koydu. Ne Türkiye’nin ne de ülkemizin gündeminde ‘ilhak’ gibi bir konunun olmadığını ifade eden siyasiler, bu tür düşüncelerin şakasının bile kötü olduğunu dile getirdi. Bu tür söylemleri ortaya atmanın sadece gerginliğe neden olduğunu ve kutuplaşmaya hizmet ettiğini savunan siyasiler, kuyuya atılan taşları çıkarmak için uğraşmamak gerektiğini ifade etti. Tüm siyasi parti yetkilileri, ilhak gibi bir durumun söz konusu olmadığını ve böyle bir şeyin mümkün olmayacağını da vurguladı.

HASİPOĞLU: İLHAK KONUSU UBP’NİN GÜNDEMİNDE HİÇBİR ZAMAN OLMADI

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, “İlhak konusu UBP’nin gündeminde hiçbir zaman olmadı. Böyle bir şey mümkün değil” diyerek net konuştu.

Hasipoğlu, devleti kuran siyasi parti olan UBP için en önemli konunun KKTC’nin yaşatılması olduğunu belirterek, KKTC’nin uluslararası arenada görünürlüğünü sağlamak ve tanınmış bir hale gelmesi için çaba sarf ettiklerini vurguladı. Hasipoğlu, “Şuan ki müzakere sürecinde de egemen eşitlik temelinde, iki devletli çözüm anlayışı ışığında müzakereleri başlatma niyetindeyiz” dedi.

ARIKLI: KIBRIS TÜRK HALKI KURDUĞU DEVLETİ YAŞATAMAYACAK KADAR ACİZ DEĞİLDİR

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı da ilhak tartışmaları kapsamında,  YDP’nin KKTC’yi yaşatmak için kurulan bir parti olduğunu söyleyerek, “Dünyada birçok halk devlet kurmak için mücadele vermektedir. Hal böyleyken en şerefli mücadeleyi veren Kıbrıs Türk halkı kurduğu devleti yaşatamayacak kadar aciz değildir” vurgusu yaptı.

Arıklı, “biz bu devleti tanıtacağız” diyerek, gün geldiğinde Birleşmiş Milletler’e de KKTC’yi tescil ettireceklerini ve ilhak diye bir kavramın parti sözlüğünde yeri olmadığını vurguladı. Erhan Arıklı, “Bizim sözlüğümüzde olmayan bu ilhak kavramı zaten Türkiye’nin de politikaları arasında değildir. Türkiye’nin böyle bir ilhak politikası yoktur” dedi.

SORAKIN: BU İŞİN ŞAKASI BİLE KÖTÜ

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın da, CTP’nin böylesi bir duruma şiddetle karşı çıktığının altını çizerek, böyle bir konunun gündeme getirilmesinin uygun olmadığını da belirtmekte fayda gördüğünü aktardı. Sorakın, “Böyle bir şeyin söz konusu olması halinde Başta CTP olmak üzere Kıbrıslı Türklerin çok ciddi tepki vereceğini herkes bilmelidir. Bu işin şakası bile kötü…” ifadelerini kullandı.

MANAVOĞLU: BU KONUYU TARTIŞMAYA AÇMAK CİDDİ KUTUPLAŞMA TEHLİKESİ DOĞURUR

Halkın Partisi (HP) Genel Sekreteri Gülşah Sanver Manavoğlu ise, “Türkiye’nin uluslararası arenada ki duruşu böyle değildir, onunla paralel strateji gütmesi gerekir” dedi. Bu tarz polemikleri yaratan kişilere de net mesajlar gönderen Manavoğlu, Türkiye’nin bu kişilere direk müdahale etmesi gerektiğini savundu.  “Türkiye, bu konuşmaları ya da tartışmaları çıkaran kişilere esas tutumunun ne olması gerektiğini göstermelidir. Çünkü bu konuyu tartışmaya açmak ciddi kutuplaşma tehlikesi doğurur. Hem Kıbrıslı Türklerin hem de Türkiye’nin uluslararası camiada zarar görecekleri bir konuma getirir” şeklinde konuştu.

ÖZYİĞİT: NE GÜNEY’E ‘YAMA’, NE KUZEY’E ‘İLHAK’ …

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise, “Ne Güney’e yama ne Kuzey’e ilhak” sözleri ile söz konusu söylemlere sert tepki gösterdi. İki durumun da TDP literatüründe olmadığını vurgulayan Özyiğit, yapılması gerekenin Berlin Zirvesinde 4’ncü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis arasında varılan mutabakatta olduğu gibi siyasi eşitlik, 2 bölgeli, 2 toplumlu federal çözüm temelinde, 11 Şubat 2014 tarihinde 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Nikos Anastasiadis tarafından imzalanan belge ve Guterres çerçevesi temelinde Berlin’de BM huzurunda Anastasiadis ile Akıncı’nın vurguladığı iki bölgeli iki toplumlu siyasi eşitliğe dayalı federal bir çözümü savunduklarının altını çizdi

Tek ve en gerçekçi çözüm şeklinin bu olduğunu vurgulayan Cemal Özyiğit, “diğer söylem ve eylemleri kabul etmeyeceğimizi herkes bilir. Bunun dışındaki arayışlar bizim için geçerli ve kabul edilebilir değildir” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı Türkiye Cumhuriyeti’nin seçtirttiğini iddia eden Özyiğit, “Tatar’ın iki egemenlik sözlerinin bir gerçekliği yoktur, Kıbrıs Türkü bize göre bir federal çözümden yanadır… Bizim için ne Güney’e yama ne Kuzey’e ilhak geçerli değildir.  Olması gereken, 2 bölgeli, 2 toplumlu federal çözümdür” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu