EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Bir gecede cebimizdeki para %10 azaldı

Türk Lirası TCMB Başkanı kriziyle girdiği şoktan çıkamadı, hızla değer kaybediyor


TCMB Başkanının gece yarısı operasyonuyla görevden alınması, piyasalar tarafından affedilmedi. Asya piyasalarında, TL %16’lara kadar eridi. Bugünkü kayıplar %10 civarında.

Türk Lirası’nda Kasım ayından beri devam eden istikrar sağlama çalışmaları, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gece yarısı operasyonuyla TC Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ı görevden almasıyla yine başarısızlıkla sonuçlandı.

Piyasalar, Türkiye ekonomi yönetimindeki bu istikrarsızlığı cezalandırırken, Asya borsalarında ilk işlemlerde Türk Lirası’ndaki değer kayıpları %16’lara kadar çıktı. Ardından kayıplar %9-10 aralığına kadar çekildi.

Türkiye piyasalarında başkan değişikliğinin ardından ilk işlem gününde sığ işlemlerde dolar/TL kuru ilk fiyatlamalarda önceki haftanın kapanışına göre yükseliş kaydetti. Seansın devam eden bölümünde kurda 7.70’in altı görüldü.

STERLİN 11 TL’NİN ÜZERİNDE

TCMB başkanlığında Cumhurbaşkanı kararnamesiyle yapılan değişiklik sonrasında dövizlerde ilk fiyatlamalar hızlı yükselişe işaret etti.

Kararın ardından yapılan ilk kotasyonlarda yüzde 16’nın üzerinde bir yükseliş izlenirken, dolar/TL fiyatlamalarında sığ işlemlerde 8.47 seviyeleri kaydedildi.

Türkiye piyasalarında saat 10.00 sıralarında dolar/TL son işlem gününe kıyasla %9.72 yükselişle 7.9127, Euro/TL %9.56 yükselişle 9.4011 ve sterlin/TL de %9.46 yükselişle 10.9517 seviyesinde işlem görüyordu.

KKTC serbest döviz piyasası da kur şokundan payını aldı. KKTC’de aynı dakikalarda dolar 7.99 TL’den, Euro 9.50 TL’den, sterlin ise 11.02 TL’den işlem görüyordu.

Morgan Stanley ekonomistleri dolar/TL kurundaki harekete ilişkin olarak, “Mevcut politikanın devam ettiği senaryoda Türk lirası cinsi sabit getirili menkul kıymetlerdeki yukarı yönlü hareketin, yüksek pozisyonlanma ve son aylardaki varlık fiyatı performansının iyi haberlerin büyük ölçüde fiyatlandığına işaret etmesiyle, geçen aylara göre daha ölçülü olacağını düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

ERDOĞAN’A BAŞKAN DAYANMIYOR

Kasım ayında TCMB Başkanlığına atanan Naci Ağbal, Cuma gece yarısı Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile görevden alındı ve yerine Şahap Kavcıoğlu atandı.

Temmuz 2019’dan bu yana üç başkanın da aynı şekilde atanıp görevden alınmasıyla bu süre içinde de hem sıkı hem de genişlemeci para politikası uygulandı.

İlk olarak Murat Çetinkaya’yı söz dinlemiyor diyerek görevden aldığını söyleyen TC Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan, Murat Uysal döneminde hızlıca yapılan faiz indirimlerinin ardından da “Çok şükür faiz tek haneye indi.” dedi.

Ancak enflasyon ve kur tarafındaki yükselişin devam etmesinin ardından Naci Ağbal göreve getirildi ve Ağbal 4 aylık başkanlık süresinde politika faizini %10.25’ten %19’a çıkardı.

Faiz karşıtı olan Erdoğan ise ekonomi reformunu açıkladığı konuşmasında, “Finansal istikrarı bir kenara koyduk, mali disipline odaklanacağız.” demişti.

Bu açıklamanın ardından Ağbal başkanlığındaki kurul son toplantıda 200 bp daha faiz artışı yaptı. Ağbal’ın faiz artışı yapmasının nedeni ise artan enerji ve gıda fiyatlarının enflasyonda maliyet unsurunu artırması, buna ek olarak kurdaki yükselişin de etkisini göstermesiydi.

Bu artışın üzerinden 24 saat geçmeden Erdoğan eski mekanizmayı yeniden çalıştırıp, Ağbal’ın yerine faiz karşıtı tutumuyla bilinen Kavcıoğlu’nu getirdi.

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Cuma gece yarısı alınan karar sonrası henüz bir açıklama gelmedi. Çarşamba günü yapılacak 7.olağan kongre öncesi Erdoğan’ın bir açıklama yapması bekleniyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu