DünyaGenelManşetSağlık

Bir kadının Alzheimer’la savaşı film oldu: Eşimle oynamak çok anlamlıydı

Bugün Dünya Alzheimer günü... 6 yıl önce Alzheimer’a yakalanan Sadan Ünüvar’ın hastalık süreci, damadı tarafından filmleştirildi.

Bugün vizyona giren filmde Sadan Ünüvar’ın gençliğini Canan Ergüder canlandırıyor. Bir süredir meme kanseri tedavisi gören Ergüder, ‘‘Sadan Hanım ile Ziya Bey’in aşkı çok büyük bir aşk. Yavaş yavaş bu anıların kaybolması çok üzücü… Filmde eşimle birlikte oynayabilmek de benim için çok anlamlıydı’’ dedi.

Her geçen gün dünyada alzheimer hastalarının sayısı artıyor. Erken teşhisi zor, kesin bir tedavisi de yok. Ancak semptomları yavaşlatmak, hatta hastalığı ertelemek mümkün… 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü vesilesiyle alzheimer’ı hasta yakınlarından ve ‘Çok Unutkan Oldum’ kitabının yazarı, nöroloji uzmanı Prof. Dr. Kaynak Selekler açıklamalarda bulundu

Süheyla Üren (63) bunu 88 yaşındaki annesi Hayriye Üren’e bir türlü açıklayamadı. Yaklaşık 20 senedir Alzheimer hastası olan Hayriye Hanım söylenenleri unutuyordu çünkü… “Torunu geliyor, öpüştürmüyoruz. ‘Benden hastalık mı bulaşacak’ diye soruyordu. Televizyonlardan gösteriyorduk, ‘Dünyada olan bir salgın bu’ diyorduk. Ama unutuyor, günün sonunda yine maske atılıyor… Annem çok sevgi dolu bir insan, yine öpmek istiyor, yine sarılmak istiyor.”

Zeynep Yarin’in annesi Sabahat Hanım da 10 yıldır bu hastalıkla mücadele ediyor. Zeynep Hanım yaşadıklarını “Ona göstermeden üstümü başımı yırttığım zamanlar oldu. Yakınınız alzheimer hastasıysa hoşgörü şart. Ona itiraz etmeyin, savaşmayın, onlar kazanıyor, sizin kazanma ihtimaliniz yok” diye anlatıyor.

Sıklıkla duyduğumuz, neredeyse hepimizin yakalanmaktan korktuğu bir hastalık alzheimer. Türkiye Alzheimer Derneği’nin açıklamalarına göre dünyada yaklaşık 50 milyon demans (Bunama) hastası var ve bunların üçte ikisini alzheimer hastaları oluşturuyor. Türkiye’deyse bu hastalıkla mücadele eden 300-400 bin kişi olduğu tahmin ediliyor.

Bir demans tipi olan alzheimer bellek bozukluğu, unutkanlık gibi klinik belirtilerle daha çok 65 yaşından sonra ortaya çıkıyor. Ancak nöroloji uzmanı Prof. Dr. Kaynak Selekler uyarıyor: “Son 30 yılda yapılan araştırmalar alzheimer’ın sadece bir yaşlılık hastalığı değil, bir orta yaş hastalığı olduğunu da gösteriyor.”

Eğer yakınınız eşyasını koyduğu yeri unutup sizi gün içinde ilk kezmişçesine tekrar tekrar arıyorsa bir nöroloğu ziyaret edin. Genetik yatkınlığınız varsa beklemeden bir uzmana danışın. Çünkü diyabet, hipertansiyon, obezite, fiziksel hareketsizlik, depresyon, sigara gibi alışkanlıklarda yapılacak değişikliklerle bu hastalığın başlangıcını birkaç yıl ertelemek söz konusu olabilir.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu