GenelKıbrısManşet

Bir tarih gözümüzün önünde yok oldu

DEVRİM DEMİR

Gemikonağı ve Yedidalga köyü arasında kalan Kırmızı Liman olarak bilinen “Mangli’nin Limanı”nın hali içler acısı

YÜZLERCE KİŞİNİN EKMEK KAPISIYDI

Kırmızı Liman, diğer bilinen ismi ile (Mangli’nin Limanı) göz göre göre kaderine terk edildi. Geçmişte madencilik faaliyetleri kapsamında yüzlerce kişinin çalışıp hayatını idame ettirdiği liman, Lefke bölgesinin en önemlisi simgelerindendi. İşletmeciliği durdurulup kaderine terk edilen ‘Kırmızı Liman’ bir zamanlar ülkenin en önemli gelir kapılarından biriydi. 1955-56’lı yıllarında liman işletmeciliği ve madencilik faaliyetlerine başlanan Kırmızı Liman döneminin en çağdaş olanakları ve Bant Kayış sistemi ile 1980’li yılların ortalarına kadar faaliyet yürüttü.

LEFKE’NİN ZENGİNLİKLERİNE TANIKLIK ETTİ

Krom, bakır ve portakal ihracatına Kıbrıs’ın ve Lefke’nin zenginliklerine tanıklık yapan Kırmızı Liman “Mangli’nin Limanı” Lefke bölgesinin hemen hemen her noktasından görülebilen deniz içerisindeki uzunluğu 500 metre olup, her bir direk arası mesafe 50 metredir. Krom, bakır gibi madenlerin de ihracatının yapıldığı liman yarım asırdır kaderine terk edildi. 1974 öncesi bakır madeni ve krom, 74 sonrasında ise yığın olarak kalan o hareketli günleri yaşayanlar limanın artık bakımsızlıktan büyük tehlike arz ettiğini söyledi.

HER YERİ DÖKÜLDÜ, İSKELE ÇÖKMEK ÜZERE

Limanın girişinde uyarıcı levhada bölgeye girmenin yasak ve tehlikeli olduğu yazısı asıldı. Limanı merak edenler, yazıya aldırış etmeden limana girebiliyor. Fotoğraf severlerin de uğrak adreslerinden biri olan liman okaliptüs ağaçları ve diğer ağaçlar ile her sene binlerce göçmen kuşa ev sahipliği yapan bir nokta. Binaların neredeyse tümü dökülmüş, pencereleri kırılmış, demirleri çürüdü. Görüntüsü ile hala insanı büyüleyen iskelesi ile çökmek üzere olan liman yıllara meydan okuyor. Geride büyük bir atık yığını bırakarak Kıbrıs’ı terk eden şirketin yarattığı kirlilik ise hala temizlenemedi. CMC’den geriye terk edilmiş tesisler, binalar ve iskeleler kaldı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu