KıbrısManşet

Bir zamanlar off-shore banka cenneti olan KKTC kara para yasalarının aktif uygulanması sayesinde tek tek kapandı

KKTC Merkez Bankası verilerine göre, UBB’lerin 52’sinin bankacılık lisansı iptal edildi, 3’ü gönüllü tasfiyeye gitti

Bir zamanlar off-shore banka cenneti olan KKTC kara para yasalarının aktif uygulanması sayesinde tek tek kapandı

 

OFFSHORE BANKALAR 60 ADETTEN ‘5’E İNDİ

 

KKTC Merkez Bankası verilerine göre, UBB’lerin 52’sinin bankacılık lisansı iptal edildi, 3’ü gönüllü tasfiyeye gitti

 

OFF-SHORE CENNETİ HALİNE GELMİŞTİK… KKTC’de 2010’lu yılların ilk yarısında 60 civarında olan offshore banka sayısı (bu ifade daha sonra Uluslararası Bankacılık Birimi UBB/IBU olarak değiştirildi) oldukça azalmış durumda. Özellikle suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi konusunda atılan adımlar sonrasında bunların çok büyük bir bölümü lisanslarını kaybederken, bir kısmı da faaliyetlerine son vererek, ülkeden çekildi. KKTC Merkez Bankaları verilerine göre bu bankaların 52 tanesinin bankacılık lisansı ülkenin mevcut yasaları doğrultusunda iptal edildi. UBB’lerin 3 tanesi gönüllü ise tasfiye ile faaliyetlerini sonlandırdı.

 

SADECE 5 TANE KALDI… 5 Ağustos 2008 tarihinde yürürlüğe giren 41/2008 Sayılı Uluslararası Bankacılık Birimleri Yasası ile 46/2000 sayılı Offshore Bankacılık Yasası yürürlükten kaldırıldı. Yeni Yasa gereği bankaların isimlerinden “Off-Shore” ibaresini çıkarılarak yerine; “IBU Ltd.” veya “International Banking Unit Ltd.” veya “UBB Ltd.” veya “Uluslararası Bankacılık Birimi Ltd” ibaresi getirildi.

* KKTC Merkez Bankası’nın kayıtlarına göre ülkede halen faaliyetlerine devam eden UBB’ler ise şöyle:

– Atlas International Banking Unit Ltd.

– Mondial Private İnternational Banking Ltd.

– Şekerbank International Banking Unit Ltd.

– Euro Deniz International Banking Unit Ltd.

– Allied Turkish International Banking Unit Ltd.

TOPLAM AKTİF BÜYÜKLÜK 429 MİLYON DOLAR… KKTC Merkez Bankası’nın UBB’ler konusunda en son açıkladığı veri olan 2021 Eylül ayında altı adet off-shore banka faaliyetteydi. Ancak, daha sonraki süreçte Fortress Bank IBU kapatılarak bu sayı beşe indirildi. Eylül 2021 itibarıyla altı adet UBB’nin toplam aktif büyüklüğü 428,6 milyon dolar seviyesindeydi. Aynı tarihte nakit ve nakit benzeri kalemler 208 milyon dolara ulaşırken, brüt krediler 207,8 milyon dolara, diğer aktifler ise 12,8 milyon dolara indi. Aralık 2020-Eylül 2021 döneminde, UBB’lerdeki mevduat %17.47 oranında artışla 374,6 milyon dolara çıktı. Kamuoyuna açıklanan son verilere göre (Eylül 2021) ayrıca, bankalara borçlar 2 milyon dolara, özkaynaklar 50,5 milyon dolara gerilerken, diğer pasifler 1,5 milyon dolara yükseldi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu