EkonomiKıbrısManşetSiyaset

“Birileri açken, toku düşünemem”

Maliye Bakanı Amcaoğlu, “Reel sektör varsa kamu var” dedi ve ekledi

  • Hayat pahalılığı beklemeyin
  • Önce özel sektör, sonra kamu

  • Bile bile adaletsiz olamam

  • Özel sektör sıkıntıdayken, vicdansızlık yapamam

    GİZEM ÖZGEÇ – GIYNIK MANŞET

“Kamu sektörü, Reel sektör varsa vardır” diyen Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, “Reel sektör dediğimiz turizm ve yükseköğrenim sektörü 2 milyar dolarlık dış ticaret açığını kapatan sektörlerdir. Şu anda turizm ve yükseköğrenimin çalışmadığı gerçeğiyle hareket edecek olursak, turizm ve yükseköğrenimle bağlantılı alt sektörleri de yılsonuna kadar desteklemezsek, önümüzdeki yıl kamuda örgütlü hiçbir sendika Maliye Bakanlığı’nın önüne gelerek hak arayamayacak çünkü zaten Maliye’nin öyle bir geliri olmayacak. 2020’nin ikinci 6 ayında hayat pahalılığını durdurması için bakanlar kuruluna sunacağım. Bunu Bakanlar Kurulu’na götürüp, Bakanlar Kurulu’nun onayına sunacağım. Hayat pahalılığının bütçeye ek maliyeti 150 milyon TL’dir. Şu anda ülkedeki işsizlik oranı yüzde 19’lardadır yarın bu oran yüzde 30’lara çıktığı zaman nasıl bu insanların karşısına çıkabileceğiz” diye konuştu.

“ÜÇÜNCÜ PAKETTE ÖZELLİKLE TURİZM SEKTÖRÜ DESTEKLENECEK”

Ekonomide ciddi bir daralma olacağını ve bu daralmanın yüzde 30 seviyelerinde olacağını belirten Olgun Amcaoğlu, “Bu daralma olurken özel sektörde ciddi sıkıntılar yaşanacak. Bu sıkıntılar yaşanırken biz devletin bütçesini sadece kamu için mi kullanacağız” diyerek özel sektörü de ayakta tutabilmenin şartlarını zorlayacaklarını vurguladı. İkinci ekonomik tedbir ve destek paketinde reel sektöre 1 milyar 144 milyon TL’lik katkı açıkladıklarının altını çizen Amcaoğlu, üçüncü ekonomik tedbir ve destek paketinde 300 milyon TL’lik bir katkı daha sağlanacağını açıkladı.  Üçüncü ekonomik tedbir ve destek paketinde maaş katkısı ve maaş desteklerinin ön planda olacağını açıklayan Olgun Amcaoğlu, turizm, otelcilik ve casino sektörüne maaş desteği verilmesi, toplu taşımacılık sektörüne Ağustos ayı sonuna kadar maaş desteği verilmesi ve Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acentaları Birliği üyelerine yılsonuna kadar maaş desteği verilmesi olduğunu belirterek, üçüncü pakette turizm sektörüne ağırlık verileceğini açıkladı.

“YA HEPİMİZ AÇ KALACAĞIZ, YA DA HEPİMİZ TOK OLACAĞIZ”

“İnsanlar özel sektörde işsizlikten ve açlıktan kırılırken, sizin bu tarafta hayat pahalılığı vermeniz hangi vicdana sığar. Ben birilerine bayramlık öderken diğer yandan işsizi ve aşsızı düşünüyorum” diyen Maliye Bakanı Amcaoğlu, “Birileri açken, tokun bir şeyleri savunması çok gülünç gelir bana. Ya hepimiz aç kalacağız ya da hepimiz de tok olmanın şartlarını zorlayacağız. Benim kimsenin kazanılmış haklarında gözüm yok ama ortada göz yumulamayacak gerçekler var” ifadelerini kullandı.

“2021’DE İŞSİZLİK CİDDİ ŞEKİLDE ARTACAK”

“2019 yılında vergi gelirlerinde yüzde 31 artış vardı. Bugüne kadarki mahalli vergi gelirlerinde en yüksek artışın yaşandığı dönem oldu. Geçen yıl mahalli vergi gelirleri 5 milyar TL’yken ben bu yıl 7 milyar TL hedef koymuştum. Ben şu anda hedeflerimden çok uzaktayım. 4 aylık vergi gerilememiz 651 milyon TL. Hal böyleyken, ülkenin lokomotif sektörleri olan turizm ve eğitim sektörleri sıfır çekiyorken ve birçok sektör hala tam randımanlı hizmet vermezken biz neleri tartışıyoruz” diyen Amcaoğlu, “2021’de ülkede işsizliğin ciddi şekilde artması beklenirken ben de bu yandan kamuya vereceğim hayat pahalılığı, bayramlık, 13. Maaş ve ek mesai ödemelerini nasıl tıkır tıkır ödeyeceğimi mi düşüneceğim” diyerek kamunun var olma sebebinin özel sektör olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.

“BİRİLERİ AÇKEN, BİRİLERİ LALE DEVRİ YAŞAYAMAZ”

Amcaoğlu, “Ne kadar adaleti sağlayabildiğimi bilemem ama ben adalet duygusuna inanan bir insanım. Yüz de yüz başaramasam da bile bile adaletsiz davranamam.  Herkes işine geldiğinde Anayasa’nın eşitliğinden söz ediyor ama bir tarafta kan ağlayan, aç kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalan insanlar varken, diğer yanda birilerinin lale devri yaşaması ne kadar adaletli bir şeydir” dedi.

“EK MESAİLERİ ÖDEYEMEDİK, BAYRAMLIKLARI ÖDEYECEĞİZ”

Pandemi döneminde en yoğun şekilde görev yapan sağlık çalışanlarının ek mesailerinin ödenemediğine değinen Amcaoğlu, “Ben ocak ve şubat ayının ek mesailerini bugün ödemeye hazırım ama Sağlık Bakanlığı’nın bugün oldu henüz ek mesailerle ilgili puantaj tablosu elimize ulaştırılmadı. Biz de düşündük ki madem ek mesailerle ilgili tablolar halen hazır değil. En azından buraya ayrılan bütçeyi bayramlıkları ödemek için kullanalım ve 2 bin 500’e yakın işçinin toplamda 8 milyon TL’ye yakın bayramlıkları ödemeye karar verdik” açıklamasında bulundu.

Diğer Haberler