DünyaManşetSağlık

Birleşik Krallık’ta aşılama hızı sonuç verdi: Londra’da koronavirüsten kimse ölmedi, karantina hafifletildi

Ülkede aşılanan sayısı 30 milyonu geçti. Pazar günü Londra’da Kovid-19 kaynaklı ölüm kaydedilmedi. Ülkedeki karantina uygulamasında gevşemeye gidildi

Birleşik Krallık’ta Kovid-19’a bağlı günlük vaka ve can kaybı sayısındaki düşüş eğilimi devam ediyor.

Birleşik Krallık Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte 3 bin 862 yeni vaka tespit edildiği, toplam vaka sayısının ise 4 milyon 333 bin 42’ye yükseldiği belirtildi. Ülkede son 24 saatte 19 kişinin hayatını kaybetmesi ile toplam can kaybı 126 bin 592’ye yükseldi.

30 milyondan fazla kişi aşılandı

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan aşı verilerine göre ise, Birleşik Krallık genelinde toplam 30 milyon 151 bin 287 kişinin Kovid-19’a karşı aşılandığı belirtildi. Yetişkin nüfusun yüzde 57’sinin aşılandığı ifade edilirken, yüzde 6’sının ise aşının her iki dozunu aldığı belirtildi.

Aşının her iki dozunu alan kişi sayısının 3 milyon 527 bin 287’ye ulaştığı bildirildi.

Birleşik Krallık hükümeti Kovid-19 aşı programına göre, 15 Nisan’a kadar 50 yaş ve üzerindeki herkesin aşılanacağını, Temmuz ayı sonunda ise 18 yaşın üzerindeki tüm yetişkinlere aşı sunmayı hedeflediğini belirtmişti.

Oxford/AstraZeneca ve Pfizer/BioNTech aşısı yapılan Birleşik Krallık, dünya genelinde en çok aşı yapılan ülkeler sıralamasında ABD, Çin ve Hindistan’ın ardından 4’üncü sırada yer alıyor.

Londra’da Pazar günü Kovid-19 kaynaklı ölüm kaydedilmedi

Öte yandan resmi rakamlara göre, Londra’da bu yıl ikinci kez Kovid-19 nedeniyle ölüm vakası bildirilmedi.

28 Mart tarihli Public Health England (PHE) rakamları, pozitif bir koronavirüs testinden sonraki 28 gün içinde hastaların hiçbir ölümünün kaydedilmediğini gösterdi.

Ulusal karantina kurallarının hafifletilmesinde ilk adım atıldı

Birleşik Krallık’ta Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında 5 Ocak’tan bu yana devam eden “ulusal karantina” kurallarının bir kısmı kaldırılarak sosyal hayatta normalleşme yolunda adım atıldı.

Hükümetin Kovid-19 önlemlerinin kaldırılmasına yönelik açıkladığı 4 aşamalı yol haritasına göre, başlayan normalleşmenin ilk aşamasıyla insanların dışarıda daha fazla zaman geçirmesine izin verilecek.

Vatandaşlar, açık alanlarda sosyal mesafe kurallarına uymaları ve 6 kişiyi aşmamaları şartıyla başka bir hane üyesiyle görüşebilecek.

Tenis kortları, golf kulüpleri ve basketbol sahaları dahil açık hava spor tesisleri yeniden açılacak, açık alanlardaki bazı spor müsabakalarına izin verilecek.

Yol haritasının ilk aşamasında düğün ve nikah merasimlerinin 6, cenaze törenlerinin 30 kişiyle sınırlı olması şartıyla yapılması mümkün olacak, toplu ibadetler yeniden başlayacak.

İlk ve ortaöğretimde yüz yüze eğitimin 8 Mart’ta yeniden başladığı ülkede, bugünden itibaren üniversite öğrencileri uygulamalı derslere katılabilecek.

Devam eden yasaklar 

Spor salonları, kapalı yüzme havuzları, kapalı eğlence merkezleri veya tesisleri kullanılamayacak.

Paket servisi yapanların dışında barlar, gece kulüpleri, restoranlar gibi işletmeler kapalı kalacak.

Ülke dışına seyahat yasağı, iş, eğitim, yasal yükümlülükler, oy kullanma, mülklerin taşınması, satılması, kiralanması, çocuk bakımı, doğumda hazır bulunmak, ölmekte olan bir akraba veya yakın arkadaşı ziyaret etmek, cenaze töreni, evlenmek veya yakın bir akrabanın düğününe katılmak, tıbbi randevular ve olası risklerden kaçmak gibi durumlar haricinde devam edecek. Bu durumu ihlal edenlere 5 bin sterline kadar para cezası verilebilecek.

İkinci aşama

Plana göre, 12 Nisan’da uygulamaya girecek ikinci aşamada, berberler, mağazalar, kütüphaneler yeniden açılacak.

Spor salonları ve kapalı yüzme havuzları, hayvanat bahçeleri, toplum merkezleri ve açık eğlence mekanları faaliyet göstermeye başlayacak.

Restoran, pub ve barların açık hava ortamlarında müşterilerine servis yapmasına izin verilecek.

Aynı hane üyeleri ülke içinde seyahat edebilecek ve aynı mekanda konaklayabilecek.

Üçüncü ve dördüncü aşama

Vatandaşlar, açık alanlar 30 kişiye kadar, kapalı alanlarda da 6 kişiye kadar bir araya gelebilecek, restoran ve barlar iç mekanlarda müşteri almaya başlayacak.

Müze, tiyatro ve sinema gibi iç mekan eğlence alanları açılacak, katılımcı sayısı sınırlı tutulmak üzere açık hava etkinliklerine izin verilecek.

Konaklama sektörü yeniden hizmet verebilecek, düğünlere 30’a kadar kişinin katılımı serbest hale gelecek.

21 Haziran’da uygulanacak dördüncü aşamada ise Kovid-19 önlemleri kapsamındaki tüm sınırlandırmalar kaldırılacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu