DünyaEkonomiGenelManşet

Birleşik Krallık’ta kiralarda tarihi artış

Kiralık evlere gösterilen ilgi, 2019 yılına kıyasla üçe katlandı. Bir eve ortalama 25 kiracı ilgi gösteriyor

TARİHİ REKORLAR GELDİ

Birleşik Krallık’taki özel sektör kira fiyatları, piyasada talep yoğunluğunu karşılayacak yeterli ev olmaması ve yüksek mortgage faizlerinin birleşimiyle kayıtlara geçmiş en yüksek seviyeye ulaştı. Emlak sitesi Rightmove tarafından yayınlanan verilere göre, Londra dışındaki bölgelerde kira piyasasına sunulan yeni evler için istenen ortalama aylık kira fiyatı, 1,278 sterline çıktı. Sadece başkent Londra’ya bakıldığında ise istenen ortalama aylık kira ücretinin yine rekor kırarak 2 bin 627 sterline yükseldiği görülüyor. Veriler, kira masraflarının ülke genelinde son 12 ay boyunca %10 oranında, Londra’da ise %12.1 oranında yükseldiğine işaret ediyor.

TALEP YÜKSEK ARZ DÜŞÜK

Rightmove tarafından yapılan açıklamalarda, piyasadaki kiralık ev sayısında görülen eksikliğin, kira fiyatlarını artıran en büyük nedenlerin başında geldiği belirtildi. Ülke genelinde ortalama bir kiralık eve 25 kişinin ilgi gösterdiği ve acentelerden bilgi istediği ifade ediliyor. Kiralık evlere gösterilen ilginin, pandemi öncesi 2019 yılına kıyasla üçe katlandığı görülüyor. Bunun yanında, mortgage faizlerinde görülen artışlar da kira fiyatlarını yükselten önemli etkenlerden biri olarak gösteriliyor. The Guardian’ın haberine göre, “buy-to-let” mortgage anlaşmaları olan ev sahipleri, faiz artışları nedeniyle yükselen masraflarını kiracılarına yansıtıyor. Ayrıca, birçok ev sahibinin, yükselen masraflar nedeniyle kiraladıkları evi sattığı da belirtiliyor.

PİYASADA YOL BULMAK ZOR

Mortgage faizleri son haftalarda düşüş içinde olsa da Rightmove tarafından yayınlanan veriler, 5 yıl sabit faizli bir anlaşmadaki ortalama faizin şu anda %5.50 olduğunu gösteriyor. Bu tür anlaşmalardaki ortalama faizin, bir yıl önce %5.32 seviyesinde olduğu belirtildi. Rightmove’un direktörü Tim Bannister, konuyla ilgili açıklamasında, “Rekor kiralar ve ev arayan kiracı sayısının mevcut kiralık ev sayısından çok daha fazla olması, kiracıların piyasada yolunu bulmasını çok zor hale getiriyor. Buna rağmen, arz ve talep baskısının hafiflemeye başladığına yönelik işaretler var. Piyasaya sunulan yeni kiralık ev sayısı, geçen yılın sonundan bu yana görülen en yüksek seviyede” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu