KıbrısManşetSağlıkToplum

“Biyologlar Derneği hakkında yasal işlem başlatacağız”

Tamçağ Trading Ltd. Direktörü Ebru Çeneli, GIYNIK Medya bünyesinde yayınlanan TİKEN Gazetesi’nin geçtiğimiz gün manşetine taşıdığı ‘Sattığı ürün AB yasaklı çıktı’ başlıklı manşet haberine yanıt verdi

Tamçağ Trading Ltd. Direktörü Ebru Çeneli, GIYNIK Medya bünyesinde yayınlanan TİKEN Gazetesi’nin geçtiğimiz gün manşetine taşıdığı ‘Sattığı ürün AB yasaklı çıktı’ başlıklı manşet haberine yanıt verdi.

“Ülkeye ithal ettiğimiz ilaçla ilgili asılsız iddialarda bulunan Biyologlar Derneği’nin Ülkemizde ilacın kullanıldığı alanlarla ilgili deneme raporlarını sunmadan, asılsız iddialarını sürdürmesi halinde bütün yasal haklarımızı kullanacağımızı belirtiriz” diyerek, haberde yer alan bilgi-belgelere yanıt veren ve Biyologlar Derneği’ne yönelik de bazı iddialarda bulunan Çeneli’nin açıklamasının tamamını, noktasına ve virgülüne dokunmadan yayınlıyoruz.

Tamçağ Trading Ltd. Direktörü Ebru Çeneli’nin açıklamasının tamamı şu şekilde:

“KKTC Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu, adaya girecek her biyosidal ürün için Avrupa Birliği (AB) Biyosidal Direktif’te (ECHA) onaylı ürünlere izin verir. Bu bağlamda yasaklı olduğu iddia edilen Sumilarv 0.5G isimli ilaç 95737-68-1 kask numarasıyla ECHA listesinde kayıtlıdır.

AB ülkelerinde bu larvasitin kullanılmasının yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından Sumilarv 0.5G, Batı Nil Virüsü ile mücadelede ruhsatlandırılmış ve ABD’nin birçok eyaletinde bu mücadele kapsamında, kullanılan bir üründür.

Türkiye Cumhuriyeti’nde ise TC Sağlık Bakanlığı tarafından sivrisinek larva mücadelesi ile ilgili olarak ürün ruhsatlandırılmış, TC Sağlık Bakanlığının sivrisinek larva mücadelesinde tercih ettiği ürün Sumilarv 0.5G’dir.

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, kullandığı ürün Sumiarv 0.5G ile ilgili dile getirdiği memnuniyet yazısında Sumilarv 0.5G’yi Batı Nil Virüsü ve Sıtma hastalıklarına yönelik olarak, karasinek, sivrisinek, tatarcık gibi haşerelerin larva döneminde kullanıldığı ve memnuniyet içinde olduğu belirtilmektedir.

Ayrıca aynı belgede, Sumilarv 0.5G’nin çevre dostu olması, toksik olmaması ve hedef dışı canlılara zarar vermediği açıkça belirtilmiştir.

Biyologlar Derneği tarafından yasaklı olduğu iddia edilen Sumilarv 0.5G ile ilgili dünya genelinde sivrisinek mücadelesinde en büyük kuruluş olan Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yayınlarında, sivrisinek larva mücadelesinde kullanımının tavsiye edildiği ve akut zehirlilik sınıflandırmasında (U) sınıfı olduğu yani “normal kullanımda akut bir tehlike oluşturması muhtemel değildir” ifadesinin altı çizilmektedir.

Bizim ülkemizde ise Sumilarv 0.5G, Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu tarafından sivrisinek larva mücadelesinde kullanım ruhsatı bulunmaktadır.

Tamçağ Trading Ltd. olarak, KKTC kamu kurum ve kuruluşlarına, birçok belediyeye ve Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’ne bu ürünün satışını yapmaktayız.

Bugüne kadar yapılan ilaçlamalar sonrası, hedef dışı tek bir canlı ölümüyle ilgili bir rapor bulunmamaktadır.

Biyologlar Derneği, sistematik olarak bakteri içerikli ilaçlara karşı olduğumuz algısını yaratmaya çalışmaktadır.  Bizim, Sağlık Bakanlığı’ndan talebimiz; özellikle Batı Nil Virüsü’nü yayan culex türü sivrisineğin kirli sularda ürediği bu tür alanlarda herhangi yaşam belirtisinin olmadığı, bu alanlarda bakteri kullanımının işe yaramayacağı ve devleti çok büyük ekonomik zarara uğratacağı sebebiyle dünya genelinde kabul görmüş yöntem ve ilaçların da entegre mücadele kapsamında alınmasıdır.

Bu virüs sebebiyle insan ölümlerinin artması olasılığı göz önündeyken, entegre mücadeleye karşı çıkan Sağlık Bakanlığı ve Biyologlar Derneği bu vebalin altından kalkabilecek mi?

Biyologlar Derneği’nin kullanılmasının yasak olduğunu iddia ettiği ürünün kendi yönetim kurulu üyelerinin çalıştığı Lefkoşa Türk Belediyesi’nde kendi imzalarıyla sivrisinek larva mücadelesinde bu ürünü kullanmaktadır. Memnuniyetlerini ise her platformda dile getirmektedirler.

Biyologlar Derneği sözde ekolojik dengeyi korurken, Türkiye’den 10 yıl önce KKTC ile buluşturulacak suyla ilgili ekolojik dengeyi bozacağına dair yine aynı asılsız iddialarda bulunmuş, haksız olduğu bugün ortaya çıkmıştır.

Biyologlar Derneği’nin basını asılsız iddialarla yanlış yönlendirmesinin sebebi, Sağlık Bakanlığı’nı ihale öncesi kendilerine yakın buldukları firmanın tekelini bozmamak içindir.

Söz konusu ilaçla ilgili asılsız iddialarda bulunan Biyologlar Derneği’nin Ülkemizde ilacın kullanıldığı alanlarla ilgili deneme raporlarını sunmadan, asılsız iddialarını sürdürmesi halinde bütün yasal haklarımızı kullanacağımızı belirtiriz.”

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu