KıbrısManşet

“Bizim siyasi kültürümüz yapıcı değil, yıkıcı bir yol izlenebiliyor”

Ülkedeki hükümet yönetimini ve Başkanlık sistemi hakkında Gıynık'a konuşan Siyaset Bilimci Doç. Dr. Şevki Kıralp, "Mevcut yarı başkanlık sisteminde mi sorun yoksa bizim anlayışımızda mı sorun önce bunu belirlememiz gerekir" dedi.

BAŞKANLIK SİSTEMİ BİR SÖYLENTİDEN Mİ İBARET?

Başkanlık sistemi bir söylenti mi sorusuna cevap veren Siyaset Bilimci Doç. Dr. Şevki Kıralp, söylenti olduğunu düşünmediğini ifade ederek “Biz Başkanlık sistemine geçerek istikrarlı bir hükümet olalım talepleri söz konusu ama başkanlık sistemine geçirilerek istikrar sağlanabilecek mi o da ayrı bir konu. Mevcut yarı başkanlık sisteminde mi sorun yoksa bizim anlayışımızda mı sorun önce bunu belirlememiz gerekir” şeklinde konuştu.

“GÜNEY KIBRIS VE TÜRKİYE’DE FİİLEN BİR KOALİSYON HÜKÜMETİDİR”
Başka ülkelerde de başkanlık sistemi olsa da dahi olabilecek atamaların yine koalisyon hükümeti şeklinde yapıldığına ve buna örnek olarak da “Türkiye’de Başkanlık sistemine geçildi ancak orada da bir koalisyon hükümeti var ve aynı şekilde Güney Kıbrıs’ta fiilen bir koalisyon hükümetidir” ifadelerine yer verdi.

“HÜKÜMETE SAHİP OLMAK GÜÇ SAHİBİ OLMAK DEĞİL SORUMLULUK SAHİBİ OLMAKLA EŞ DEĞERDİR”
KKTC siyasi dönemine bakıldığında tek partili veya iki partili bir sistemin içerisinde olduğunu aktaran Doç. Dr. Şevki Kıralp, KKTC’nin siyasal kültürü konusuna değinerek, “Bizim siyasi kültürümüz yapıcı değil çoğu zaman yıkıcı oluyor” dedi.

Sözlerine “Ülkeyi yöneten, seçilmişler, atanmışlar, medya, halk hepsi siyasal kültürün bir parçasıdır” diye devam eden Kıralp, “Bizim siyasi kültürümüz yapıcı değil bazı dönemler yıkıcı bir yol izlenebiliyor. Bizde bir koalisyon hükümeti 1 yıl 1 buçuk yıl sürerken başka ülkelerde 2 buçuk, 4yıl ya da 8 yıl sürebiliyor bizim bunu yapamama sebebimiz, koalisyon ortakların koalisyon hükümetine sahip çıkmaması belli bir süre sonra farklı bir arayışa giriyorlar. Cumhurbaşkanlığı veya belediye seçimi bile bizde koalisyon hükümetini bozabiliyor kültür sistemden daha geniş bir olgudur. Biz Başkanlık Sistemine geçsek dahi bu sorunları yaşayabiliriz . Hükümette olmak bizde güç sahibi olmakla eş değer görülüyor. Ancak hükümette olmak sorumluluk sahibi olmakla eş değerdir bizde de sorumluluk ikinci plana düşüyor” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu