DünyaGenelManşetTürkiye

BM: Depremzedeler daha çok destek sağlanmalı

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye ve Suriye'de yaşamlarını yeniden kurmaya çalışan depremzedelere daha fazla yardım sağlanması çağrısında bulundu. Grandi, "Yeniden inşa etmeye başlayabilmeleri için çok daha fazla insani yardıma ve erken dönem iyileşme kaynaklarına ihtiyaç var" değerlendirmesinde bulundu.

Deprem felaketinin izlerini silmeye çalışan Türkiye için dünyaya seslendi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Grandi, depremlerin etkilediği bölgelerde gerçekleştirdiği 5 günlük ziyaretini tamamladı ve Türkiye ile Suriye’de yardıma ihtiyacı olanlara destek olmaya devam edeceklerini belirtti.

Depremlerin yol açtığı yıkım ve insani krize dikkat çeken Grandi, depremzedeler ve insani yardım çalışanlarıyla yaptığı görüşmelerde, ‘6 Şubatta meydana gelen depremlerin binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğunu ve milyonlarca kişiyi etkilediğini vurguladı.

Grandi, depremlerin etkisi altındaki bölgelerde meydana gelen büyük yıkımın ve tahribatın boyutlarının şoke edici olduğunu ve birçok yerde kıyameti çağrıştırdığını belirtti. Milyonlarca insanın kayıplar yaşadığını, yaralandığını ve travma geçirdiğini ifade eden Grandi, birçok insanın da bu trajik olaylar nedeniyle yerinden edildiğini dile getirdi.

“DAHA FAZLA KAYNAK AKTARILMALI”

Grandi, depremlerin etkisi altındaki bölgelerde meydana gelen büyük yıkımın ve tahribatın boyutlarının şoke edici olduğunu ve birçok yerde kıyameti çağrıştırdığını belirtti. Milyonlarca insanın kayıplar yaşadığını, yaralandığını ve travma geçirdiğini ifade eden Grandi, birçok insanın da bu trajik olaylar nedeniyle yerinden edildiğini dile getirdi.

Deprem bölgelerinde yapılan insani yardım çalışmalarına değinen Grandi, “”Her iki ülkede de sahadaki ihtiyaçlar çok fazla ve müdahaleye yönelik daha fazla kaynak aktarılmalı. Uzun vadeli çabaları düşünmek ve desteklemek kritik öneme sahip olmakla beraber insanların hayatlarını ve geçim kaynaklarını yeniden inşa etmeye başlayabilmeleri için çok daha fazla insani yardıma ve erken dönem iyileşme kaynaklarına ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

“FALİYETLERİMİZİ HIZLANDIRMALIYIZ”

Grandi, Suriye’deki duruma ilişkin değerlendirmesinde de şunları kaydetti:

“Neredeyse 20 yıldır düzenli olarak Suriye’yi ziyaret ediyorum ancak bulunduğum hiçbir yerde bu ölçüde ihtiyaç ve çaresizlik görmedim. Bu kadar çok insanın bu kadar uzun süre, bu kadar az şeye sahip olarak bırakılması vicdanen kabul edilemez. Çok daha fazla desteğe ihtiyaçları var ve bunu hak ediyorlar. Bugün ülke genelinde yardım ve erken dönem iyileşme faaliyetlerimizi hızlandırmak insani bir zorunluluk. Nerede olurlarsa olsunlar, ihtiyaç içindeki herkese erişmek çok önemli.”

Açıklamada, BM’nin depremler nedeniyle Türkiye’deki insani yardım müdahalesi için 1 milyar dolar, Suriye için yaklaşık 400 milyon talep ettiği, Türkiye için talep edilen tutarın yüzde 12’sinin, Suriye için ise yüzde 59’unun finanse edildiği aktarıldı.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu