Güney KıbrısKıbrısManşetSiyaset

BM gidince ne oacak?

Adım adım risk büyüyecek ve çatışma alanları genişleyecek, Şöyle bir düşünelim!  Bir tarafta  Rus- Ukrayna savaşı devam eder , enerji krizi var, yarın bir gün yiyecek krizi de kapıya dayanacak

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Birleşmiş Milletler Barış Gücü’ne yönelik yapmış olduğu açıklamaları detaylandırdı. Ertuğruloğlu, “BM Barış Gücü, sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin verdiği onay ile KKTC topraklarında görev yapamaz” dedi..

Peki araya bağlayıcı unsurları da katınca durum Tahsin Bey’in ifade ettiği gibi mi?

Maalesef değil..

BMGK 1964 yılında aldığı kararın geçerli olduğunun ve bunu bir kez daha teyit ettiklerini,Kıbrıs’taki yasal hükümetin KC Hükümeti olduğu ve KKTC nin tanınmayacaği gerçeğinin yürürlükte olduğunu göz ardı etmek çok açık ki gerçekçi durmuyor. Ha derseniz ki biz Kıbrıs’ın Kuzeyinde bir otorite oluşturduk bunun gereği olarak da Birleşmiş Milletler ya bu otoritenin de resmi olarak rızasını alır ya da tasını  tarağını toplayıp gider..

Sanırım yapılmak istenen tam olarak bu.

Yanlış anlaşılmasın BM’nin adada kalmasını istediğimden değil ve fakat süreç içinde yaşanan gelişmeleri de görmezden gelmek mümkün değil. Şöyle ki BM adadan tümden çekildiğini düşünelim , hem Barış Gücü askeri hem de iyi niyet misyonu gitsin, iki taraf baş başa kalsın, nasılsa ABD Güneye silah ambargosunu kaldırdı, Türkiye de kuzeydeki askeri gücünü artıracağını söylüyor, hatta Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan İha ve Sihaları Geçirkale’ye yerleştirdiklerini de söyledi.. Peki ne olacak bu gidişatın seyri?

Adım adım risk büyüyecek ve çatışma alanları genişleyecek, Şöyle bir düşünelim!  Bir tarafta  Rus- Ukrayna savaşı devam eder , enerji krizi var, yarın bir gün yiyecek krizi de kapıya dayanacak..

Bu hadiseler Doğu Akdeniz’e sıçrarsa ne olacak?  Malum Türkiye ile Yunanistan arası zaten fazlasıyla gergin, işler iyice çığrından çıkar, hem belki birkaç ülke bizi tanır, bölünme derinleşir, hatta güvenlik nedeniyle sınırlar kapanır, belki dikenli teller yetmez ve duvar da inşa ederiz, ne olacak! Yeter ki egemen eşitliğimiz kabul görsün mü diyeceğiz..  Bu mudur arzu edilen?

Diğer Haberler

Başa dön tuşu