GenelGüney KıbrısKıbrısManşet

BM, Kıbrıs sürecini canlandırma peşinde

BM, sürecin canlandırılması için Mart’ta üst düzey bir yetkiliyi Kıbrıs’a göndermeye hazırlanıyor

Gelecek BM yetkilisinin ya Rosemary Di Carlo ya da daha önce de Kıbrıs’ta temaslarda bulunan Miroslav Yenza olması bekleniyor

Hristodulidis, “Kıbrıs sorununa ilişkin eylemlerin BM çerçevesinde yapılması gerektiği” mesajını verdi

 

ÜST DÜZEY BM YETKİLİSİ MART’TA…

Birleşmiş Milletler Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik sürecin yeniden canlandırılması için Mart ayında üst düzey bir yetkilisini Kıbrıs’a göndermeye hazırlanıyor. BM yetkilisinin, çabaların bir parçası olarak yeni “Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodoulidis” ve “Kıbrıslı Türk Lider Ersin Tatar” ile temaslarda bulunacağı bildirildi. Güney Kıbrıs Haber Ajansı CNA’de yer alan habere göre, ziyaret ya BM Siyasi İşler ve Barışı Koruma Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary Di Carlo ya da BM Siyasi İşler Dairesi’nde Avrupa, Orta Asya ve Amerika’dan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Yenza tarafından gerçekleştirilecek. Yenza geçtiğimiz yıl Nisan, Temmuz ve Kasım aylarında da Kıbrıs’ta taraflarla görüşmüştü.

 

GUTERRES’İN ÇABALARI ÇERÇEVESİNDE…

Lefkoşa’da konuyla ilgili olarak CNA’ye konuşan bir kaynak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs çözüm sürecini yeniden canlandırma çabalarında uluslararası örgütün üst düzey bir yetkilisiyle angajmanını sürdürmek olduğunu belirtti. Ayrıca bu ziyaretin yeni Hristodulidis ile Guterres arasında Mart ayı sonunda Brüksel’de, Hristodulidis’in talep ettiği Avrupa Konseyi çerçevesinde bir görüşme yapılması olasılığını etkilemeyeceğini söyledi. Bu arada tarafların müzakerecileri Menelaos Menelau ile Ergun Olgun’un önümüzdeki hafta yeniden bir araya gelerek diğer konuların yanı sıra iki toplumlu teknik komitelerin çalışmaları ve işleyişiyle ilgili önerileri ele almaları bekleniyor.

HRİSTODULİDİS-TATAR GÖRÜŞMESİNDEN HİÇBİR SONUÇ ÇIKMADI…

Güney Kıbrıs’ta yayınlanan gazeteler, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in gerçekleştirdiği görüşme sonrası yapılan açıklamaları; ‘şu anda müzakereler için hiçbir zeminin var olmadığı’ şeklinde yorumladı. Hristodulidis, “Kıbrıs Rum tarafının egemen eşitlik konusundaki görüşünün daha önce de ifade edildiği şekliyle devam ettiğini, egemen eşitliğin hiçbir koşulda kabulünün söz konusu olamayacağını” vurguladı. Hristodulidis ayrıca, “teknik komitelerin veya Güven Yaratıcı Önlemlerin Kıbrıs sorununun çözümünün alternatifi olarak işleyemeyeceğini” de sözlerine ekledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu