DünyaGenelManşetSağlık

BM: Son 49 yılda 1 milyonun üzerinde kişi hayatını kaybetti 

Birleşmiş Milletler (BM) dünya genelindeki felaketlerin, iklim değişikliği nedeniyle çoğaldığına dikkat çekti. Dünya Meteroloji Teşkilatı (WMO) Genel Sekreteri Petteri Taalas, Cenevre’de yaptığı açıklamada dünya genelinde yaşanılan felaketlerin son 49 yılda dünya genelinde bir milyonun üzerinde kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. 

“YALNIZCA SEL FELAKETİNDEN 59 BİN KAYIP” 

Taalas yaptığı açıklamada, şiddetli yağışların iklim değişikliğinin bir parçası olduğunu, atmosferde artan ısınma devam ettikçe daha fazla nem birikimi yaşandığını ve bu birikimlerinde daha fazla yağış ve sel ihtimalini arttırdığını, 1970-2019 yılları arasında sel felaketlerinde yaklaşık 59 bin kişinin hayatını kaybederken, dünya genelindeki kuraklık nedeni ile 650 bin kişi, mevsim normali dışındaki sıcaklık değişiminde ise 56 bin kişinin hayatının da kaybettiğini aktardı. 

“FIRTINA FELAKETİNİN FATURASI 440 MİLYAR EURO” 

Taalas, fırtınalar nedeniyle 580 bin kişinin hayatını kaybettiğini aktarırken, en yüksek maliyetin de fırtınadan kaynaklandığını, dünya genelinde fırtınaların ekonomik açıdan en fazla zarar yaratan afet olduğunu ve toplam zararın yaklaşık 440 milyar euro olduğu tahmin edilmekte. 

Fırtına felaketlerinin arkasını sel ve su baskınlarının takip ediyor. Su baskınlarının faturası ise 100 milyar euroya ulaşıyor. Avrupa’nın son 50 yılda en büyük ekonomik etkiye sahip doğal felaketi ise 2002 yılında Almanya Elbe’de yaşanılan sel felaketi olmuştu. 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu