DünyaManşet

BMGK acil toplanıyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinin ardından bugün acil olarak toplanacağı açıklandı.

 

Afganistan’da güç kazanan Sünni İslamcı grup Taliban, ülkenin başkenti Kabil’e girdiğini açıkladı. Taliban’ın bu açıklaması üzerine Cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeyi terk etti.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Afganistan’dan çekilme kararı alması ve Afganistan yönetimiyle Taliban’ın barış görüşmelerinden olumlu bir sonuç çıkmamasının ardından, Taliban ülkede kontrolüne geçen il sayısını yükseltmişti. Afganistan hükümetinin kontrolünde kalan tek büyük şehir başkent Kabil’e girildiği de dün açıklandı.

‘Afganistan’daki savaş bitti’

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Taliban Sözcüsü Muhammed Naeem, Al-Jazeera televizyonuna yaptığı açıklamalarda Afganistan’daki savaşın bittiğini kaydetti. Naeem, şu açıklamalarda da bulundu:

Vatandaşların ve diplomatik misyonların güvenliğini sağlayacağımıza herkesi temin ederiz. Tüm Afgan figürleriyle diyalog kurmaya ve güvenliklerini korumaya hazırız.”

Havalimanına akın

Bunun yanında, Taliban’ın ülkeyi terk etmek isteyen kişilere imkan tanınacağını söylemesinin ardından Kabil’i terk etmek isteyenlerin havalimanına akın ettiği görüldü.

ABD Başkanı Joe Biden, Kabil Büyükelçiliği personelinin tahliyesine yardım etmek için bin asker daha göndereceğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi‘nin (BMGK), Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinin ardından bugün acil olarak toplanacağı açıklandı.

‘Kadın haklarına saygı göstereceğiz’

Taliban sözcüsü Suheyl Şahin, tüm Afganların katılacağı, kapsayıcı bir Afgan hükümeti arayışında olduklarını ileri sürdü. Suheyl, “Kadın haklarına saygı göstereceğiz” ifadesini kullanırken, “Politikamız, bütün kadınların eğitime ve işe erişimi olması, hicab takması yönünde” dedi.

Ayrıca, kadınların evden yalnız çıkmalarına da izin verileceğini kaydetti.

İslam Emirliği ilan edilebilir

Taliban’nın Kabil’de kamu binalarını aldıktan sonra Başkanlık Sarayı’na da girdiği belirtildi. Başkanlık Sarayı’nda yakında Afganistan İslam Emirliği‘nin ilanın yapılacağı da söylentiler arasında.

NATO ise ülkeden tahliyelerin devam etmesi için Kabil havalimanının güvenliğinin sağlamasını sürdüreceğini açıkladı.

Elçilikler havalimanına taşındı

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Kabil Büyükelçilik yerleşkesinin havalimanına taşındığını açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas‘ın da elçilik çalışanlarının havalimanına taşınması kararı verdiği belirtildi. Bu akşama kadar Roma’ya dönmesi beklenen İtalyalı diplomatlar da havalimanında askeri bir uçak bekliyor.

Fransa ile Danimarka da elçiliklerini olası tahliyeyi kolaylaştırmak için havalimanının yakınına taşıma kararı aldı.

‘Türkiye’yi müttefik görüyoruz’

Taliban’ın en önemli isimlerinden, eski lider Muhammed Ömer’in de oğlu olan Molla Muhammed Yakup Türkiye’yle ilgili bir açıklama yaptı. Yakup açıklamasında, “Erdoğan’nın bize karşı saygılı olmasını arzuluyoruz. Türkiye, birçok Afgan’ı barındıran ve yakın ilişkiler kurmak istediğimiz bir ülke. Türkiye’yi bir düşman olarak değil müttefik olarak görüyoruz” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu