EkonomiManşetTürkiye

Borsa İstanbul’un tansiyonu bugün de yüksek

Küresel piyasalardaki satış dalgası ve yurt içinde kur baskısı haftanın son işlem gününde Borsa İstanbul'da tansiyonu yükseltti

Küresel piyasalardaki satış dalgası ve yurt içinde kur baskısı haftanın son işlem gününde Borsa İstanbul’da tansiyonu yükseltti.

Borsa İstanbul, küresel piyasalardaki satış dalgasına paralel bir seyirle haftanın son işlem gününe aşağı yönlü başladı.

BIST 100 endeksi güne %2,94 düşüşle 1.444 puandan başladı. VİOP’ta BIST 30 endeks kontratı da güne %1’in üzerinde kayıpla başlamıştı.

Endeks üzerinde küresel piyasalardan gelen etki ve Türk Lirası’ndaki kayıp etkili oldu.

Tahvil getirileri küresel hisse senedi piyasalarındaki risk algısını değiştirirken hisse senedi piyasalarındaki zayıf görünüm haftanın son işlem gününde de devam etti.

ABD tahvil getirilerinde yaşanan hızlı yükseliş, Perşembe günü Wall Street borsalarında sert düşüşler yaşanmasına neden oldu. Dow Jones %1,75, S&P 500 %2,45, Nasdaq da %3,52 düştü. Yeni işlem gününde vadeli işlemlerde zayıf görünüm sürerken, Asya borsaları da %2’yi aşan oranlarda geriledi. Japonya’da 10 yıllık gösterge tahvilin getirisi 2016 başından bu yana gördüğü en yüksek seviyelerde seyrederken, Avustralya tahvilleri kayıplarının büyük bölümünü telafi etti. Perşembe tahvil faizlerindeki yükselişle %0,64 oranında yükselen Bloomberg Dolar Endeksi haftanın son işlem gününe yatay girdi.

Tahvil getirilerindeki ivme bu hafta küresel piyasalarda riskli varlıklara yönelik algıyı bozarken, satışlar özellikle teknoloji hisselerinin öncülüğünde Perşembe günü derinleşmişti.

YABANCI 5 HAFTADIR HİSSEDEN ÇIKIYOR

Yabancıların borsadan çıkış ivmesi geçen hafta da devam etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre 19 Şubat haftası itibariyle yurt dışı yerleşiklerin hissede net satışı 123 milyon dolar oldu. Böylelikle yabancıların borsadan çıkış süreci 5. haftaya ulaştı. Yılbaşından bu yana yabancının hisselerden çıkışı ise 570 milyon dolara ulaştı.

Yabancıların borsadan çıkış ivmesi yabancı takas oranlarına da yansıdı. Yabancı takas oranı %45 seviyelerine kadar geriledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu