GenelKıbrısManşet

Bozdur bozdur ye!

2023 yılının ilk asgari ücreti, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 3’ncü toplantısında, yine ‘kurban pazarlığı’ usulünce belirlendi.

2023 yılının ilk asgari ücreti, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 3’ncü toplantısında, yine ‘kurban pazarlığı’ usulünce belirlendi. Yine hayat pahalılığının altında kalan, yoksulluk sınırının yakınına dahi yanaşamayan yeni asgari ücret, açlık sınırının ise sadece bir tık üzerine çıkabildi

TAÇOY: KARAR OYBİRLİĞİYLE ALINDI

Yeni asgari ücret, Ocak itibarıyla geçerli olmak üzere, aylık net 11 bin 800 TL, brüt 13 bin 563 olarak belirlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, 2023’ün ilk asgari ücretinin brüt 13 bin 563 TL, net 11 bin 800 TL olarak belirlendiğini açıkladı. Buna göre asgari ücretin saatlik 78,24 TL, günlük 625,98 TL, haftalık 3 bin 129,92 TL olduğunu kaydeden Taçoy bu kararın oybirliğiyle alındığına dikkat çekti.

SERDAROĞLU: İŞVEREN DE FEDAKARLIK YAPTI

12 bin TL net asgari ücret önerisiyle masaya oturan İşçi temsilcisi Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, işveren tarafının prim desteği kararı sonrası fedakârlık yaptığını savunarak, kendilerinin de 11 bin 800 TL’ye onay verdiklerini dile getirdi. Asgari ücret kaç olursa olsun, fiyat denetimi sıkılaştırılıp, caydırıcı cezalar verilmedikçe her asgari ücret toplantısında aynı tartışmaların yaşanacağını söyleyen Serdaroğlu, bu konuda gereğinin yapılacağıyla ilgili taahhüt aldıklarını ifade etti.

SEÇİMDEN ÖNCE BAŞKA, SEÇİMDEN SONRA BAŞKA

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 25 Aralık yerel seçimleri öncesinde toplanmasına karşı çıkan ve “Siyasiler, seçim dönemi popülist olabilir, masanın toplanmasını tercih etmiyoruz” şeklinde demeçler veren Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Metin Arhun’un, dünkü toplantıda asgari ücretin şimdi ya da seçim öncesi belirlenmesinin kendileri için bir fark teşkil etmediği yönünde söylemlerde bulunması şaşkınlık yarattı.

TUTDER: YANLIŞ TEDAVİYLE SAĞLIKLI SONUÇ VEREMEZLER

Kuzey Kıbrıs Hızlı Tüketim Ürünleri Tedarikçileri Derneği (TUTDER), yeni asgari ücretin “hayatı pahalılaştırmasını” önlemek için Türkiye’nin yaptığı gibi sanayi ve üretim girdilerinin sübvanse edilmesi gerektiğini vurguladı. TUTDER, yeni asgari ücretin belirlenmesi ardından hayatın daha da pahalı olacağına işaret edilerek, “Asgari ücrete getirilecek artış, tüketicinin halkın alım gücünü artırmayacaktır. Tam tersine pahalılığı fiyat artışlarını tetikleyecek ve belki de işsizliği artıracaktır. Yanlış tedaviler sağlıklı sonuçlar vermezler” sözleriyle, sürdürülebilir yeni bir ekonomi-politika belirlemesi gerektiğini vurguladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu