DünyaEkonomiManşet

Brent petrolde gözler ABD’nin stratejik hamlesinde: Rezervle fiyatları düşürecek

ABD yönetimi, Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle petrol sektöründe yaşanan arz sıkıntısına stratejik petrol rezervlerini satarak destek vermeyi planlıyor. ABD Başkanı Joe Biden'ın alınan kararları duyurması beklenirken petrol krizine yönelik bu hamle ile fiyatların aşağı inmesi bekleniyor.

ABD yönetimi, küresel çapta enerji fiyatlarının artmasına sebep olan Ukrayna-Rusya savaşının etkilerini azaltmak için harekete geçiyor.

Biden yönetimi, ABD’nin stratejik rezervlerinden daha fazla petrol satmayı da değerlendirmeleri arasına aldı.  Petrol fiyatlarındaki hızlı artışın oluşturduğu enflasyonu kontrol altına almak isteyen yönetimi, önümüzdeki aylarda stratejik petrol rezervlerinden 180 milyon varil ham petrolü satmayı planlıyor.

SON 6 AYDA 3. REZERV SATIŞI

Stratejik petrol rezervlerine bu kararla birlikte son 6 ayda üçüncü kez başvurulmuş olacak. Böylece satış yapılan stratejik petrol rezervi miktarı ise 50 yıllık yüksek seviyeye çıkacak.

KARARI BIDEN AÇIKLAYACAK

ABD yönetiminin akaryakıt fiyatlarının düşürülmesine yönelik aldığı kararları ABD Başkanı Joe Biden’ın bugün yapacağı açıklama ile duyurması beklenirken ABD’nin petrol krizine yönelik bu hamlesi ile fiyatların aşağı inmesi bekleniyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) üyeleri 30 milyon varili ABD’den gelmek üzere mart ayında stratejik rezervlerinden toplamda 60 milyon varil petrol sattılar.

PETROL FİYATLARINA MÜZAKERE ETKİSİ

Petrol fiyatları, Ukrayna ile Rusya arasında devam eden müzakerelerden pozitif bir sonuç çıkması beklentisi ile aşağı yönlü hareket etmeye başladı. Savaşın ardından mart ayı başında 140 dolara dayanan petrol fiyatları inişli çıkışlı bir grafikten sonra ayın son gününde 107 dolar seviyesine geriledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu