EkonomiKıbrısManşetSürmanşetTürkiye

Brexit pençesindeki sterlin, TL karşısında yükseliyor

Pİyaslarda bugün sterlin TL karşısında yüzde 1’den fazla değer kazandı ve dünkü kayıplarını silerek KKTC piyasasında 10.56 TL seviyesine çıktı

GIYNIK ÖZEL HABER

Küresel piyasalarda Brexit belirsizliği nedeniyle zayıflayan İngiliz Sterlini Türk Lirası karşısında dünkü düşüşünü sonlandırarak, yüzde1.00’in üzerinde değer kazancıyla dikkat çekiyor.

Türkiye’de piyasalar bu haftanın en önemli gündem maddesi olan Avrupa Birliği zirvesi ile Amerika Birleşik Devletleri senatosundan gelecek haberlere kilitlendi.

Perşembe ve Cuma günü her iki kanattan da gelebilecek “yaptırım” haberleri veya “esnek” mesajlar Türk Lirası’nın yönünün belirlenmesinde etkili olacak.

Beklentilere paralel olarak bugün dövizler karşısında güne yatay başlayan TL, ardından düşüş eğilimine girdi. TL’nin özellikle sterlin karşısında öğle saatleri itibarıyla yüzde 1.00 civarında değer kaybı yaşadığı gözlendi.

Türkiye piyasalarında saat 12.00 sıralarında sterlin/TL günlük yüzde 1.02 değer artışıyla 10.5282 seviyesinde işlem görürken, dolar/TL düne göre yüzde 0.31 artışla 7.8294 düzeyinde, Euro/TL de yüzde 0.50 artışla 9.4935 düzeyinde hareket ediyordu.

KKTC serbest piyasasında ise öğle saatlerinde dolar 7.86 TL’den, Euro 9.53 TL’den ve sterlin de 10.56 TL’den alıcı buluyordu.

BREXİT BELİRSİZLİĞİ STERLİNİ VURUYOR

Bu arada, Türk Lirası her ne kadar da İngiliz Sterlini karşısında değer kaybetse de sterlinin küresel piyasalardaki durumu pek parlak değil. Unicredit, Brexit belirsizliği nedeniyle sterlinin bekle-gör modunda olduğunu kaydetti.

Unicredit analistleri tarafından hazırlanan değerlendirmede, Brexit konusunda piyasaların bu akşam İngiltere Başbakanı Johnson ile AB Komisyonu Başkanı Von Der Leyen arasında yapılacak toplantıyı yakından izleyecekleri kaydedildi.

Raporda, belirsizlik ortamında sterlinin dolar ve Euro karşısında net bir sonuca kadar yatay bir seyir izlemesinin beklendiği yorumunda bulunuldu. GBPUSD bugün 1.3414 seviyelerinden işlem görüyor.

PİYASALAR FAİZ ARTIŞI BEKLENTİSİNDE

Öte yandan, Türkiye’de yıllık enflasyonun Kasım ayında yüzde 14’ü aşarak beklentilerin üzerine çıkmasının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yeni bir faiz artışına gideceği beklentileri kuvvetlendi.

Ancak koronavirüsün ekonomik aktiviteyi baskıladığı bu dönemde yeni faiz artışlarının istihdama ekonomik aktiviteye 2021’de yaratacağı olumsuz etkiler de sorgulanıyor.

Bankacılar yeni faiz artışı yapılmaması halinde dolarizasyondan dönüşün zor olduğunu, ancak daha fazla faiz artışının ekonomik büyümeye ve işsizliğe negatif etkisine dikkat çekiyorlar.

Bu kapsamda piyasalar TCMB’nin ve ekonomi yönetiminin nasıl bir 2021 planladığına ilişkin ilk sinyaller için önce 16 Aralık’taki Para ve Kur Politikası metnini ardından ise 24 Aralık’taki PPK’yı izleyecek.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu