KıbrısManşet

Bu bir hızlı koşu değil, maratondur!

KTTB Koruyucu Hekimlik ve Halk Sağlığı Sorumlusu Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Vudalı, kış aylarında 2. dalganın beklendiğini kaydetti.

PANDEMİ HASTANESİ ŞART… Dr. Vudalı, yaz döneminde Pandemi Hastanesi’nin yapılması gerektiğine vurgu yaparak, kış aylarında insanların yeniden kapalı ortamlara girmesiyle bulaşın da artacağı için hasta sayısının da artacağını ve şu anki mevcut kapasiteyle kış aylarında zorluk yaşanacağını kaydetti.

KOVİD-19 BAĞIŞIKLIK BIRAKMAYA BAŞLADI… Bu dönemde herkesin aşı yaptırmasının çok önemli olduğunu ifade eden Dr. Vudalı, yeni çıkan bilimsel verilere göre kovid-19’un bağışıklık bırakmaya başladığının açıklandığını ve bunun da iyi bir haber olduğunu dile getirdi.

ÖNÜMÜZDE ZORLU BİR SÜREÇ VAR… Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Vudalı, 2. peak dalgasının muhtemelen kış ayları içerisinde geleceği ve hasta sayısının da artacağı uyarısında bulunarak, herkesin maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak, çok dikkatli olması gerektiğini hatırlattı.

GIYNIK ÖZEL – MEYİL AVCAN’IN RÖPORTAJI

GIYNIK, yerel bulaşın başlamasının ardından ülkemizi neyin beklediği sorusunu KTTB Koruyucu Hekimlik ve Halk Sağlığı Sorumlusu Karantina Merkezi’nde görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Vudalı’ya sordu. Öncelikle ülkemizdeki vaka artışının beklenen bir şey olduğunu ifade eden Dr. Vudalı, Ağustos ayında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tedbirlerin gevşetildiğini ve bu yüzden hafif bir artış yaşandığını kaydetti.

Dr. Vudalı 1. dalgadaki kadar hasta sayısının şu an dünya genelinde olmadığını ancak virüsün tekrardan yükselme trendine girdiğini belirterek, herkesin maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına harfiyen uyması gerektiğinin altını çizdi.

Kapalı olan kalabalık ortamlardan uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Dr. Vudalı, 60 yaş üzeri ve kronik hastalıkları olanların grip aşısı yaptırması gerektiğini söyledi. 2. dalganın kış aylarında geleceğini, vakaların artacağını ve bu yüzden herkesin çok daha fazla dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

BİRİNCİ DALGAYI ŞU AN MI YAŞAMAYA BAŞLADIK YOKSA KIŞTAN BERİ Mİ YAŞIYORDUK?

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Vudalı, bütün yıla bakılacak olursa Mart, Nisan, Mayıs’ta özellikle 1. dalganın daha yoğun görüldüğü bir dönem yaşandığı ve geride bırakıldığı yanıtını vererek, yaz mevsiminin gelmesi, havaların ısınması ve insanların dış ortamda daha fazla zaman geçirmesiyle birlikte salgın seyrinin azaldığı bilgisini verdi.

Ağustos ayında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tedbirlerin gevşetildiğini ve bu yüzden vakalarda hafif bir artış olmaya başladığını söyleyen Dr. Vudalı, 1. dalgadaki kadar hasta sayısının şu an dünya genelinde olmadığını ama tekrardan bir yükselme trendine girildiğini belirtti.

SİZCE PANDEMİ HASTANESİNİ YAPMAK İÇİN GEÇ Mİ KALDIK YOKSA HALA ŞANSIMIZ VAR MI?

Ayrı bir Pandemi Hastanesi’nin kurulmasının mantıklı olduğunu ve bu yaz döneminde hastanenin yapılması gerektiğini vurgulayan Dr. Vudalı, aksi takdirde kış aylarında insanların yeniden kapalı ortamlara girmesiyle birlikte bulaşın da artacağı için hasta sayısında artış yaşanacağını ve şu anki mevcut kapasiteyle kış aylarında zorluk yaşayacaklarını söyledi.

CLUBLARDA KALABALIK ORTAMLAR OLUŞUYOR. OLASI BİR BULAŞ SÖZ KONUSU OLURSA BUNUN TEMASLI TAKİBİ NASIL YAPILABİLİR?

Dr. Vudalı diskolarda, clublarda insanların virüsü kimlere bulaştırdığını bulmanın mümkün olmadığını ifade ederek, belli bir sayının üzerinde kişinin alınmaması veya kapalı ortamda etkinlik yapılmaması gerektiğini ve kişi sayısı arttıkça kapalı ortamda virüsün bulaşının çok daha fazla olabileceğini kaydetti. Bu yüzden açık ortamların tercih edilmesi ve kişi sayısının da belli bir metrekareye göre azaltılması önerisinde bulunan Vudalı, Kovid-19’un bir hızlı koşu değil maraton olduğunu ve salgının belki 1 yıl belki de 3 yıl süreceğini hatırlattı.

ASEMPTOMATİK VAKALARIN FARKI NEDİR?

Karantina Merkezi’nde görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Vudalı, çoğu vakanın yurt dışından geldiğini ve şikâyetinin olmadığını, bu tarz hastalara ‘Asemptomatik Vaka’ dediklerini söyledi. Asemptomatik kişilerin de semptomatik kişiler gibi hastalığı bulaştırabildiği bilgisini veren Dr. Vudalı, en korkutucu olan şeyin hastanın hiçbir şikâyeti olmadığı için hasta olduğunun bilincinde olmamasından ötürü daha çok bulaşa neden olması faktörü olduğunu vurguladı.

Semptomatik kişilerin hasta olduğunun bilincinde olduğu için maskesini takarak, ellerini yıkayarak, kendini insanlardan izole ederek koruyabildiğini söyledi. Dr. Vudalı halkın şikâyetleri olmasa bile maske takmaya, ellerini sürekli yıkamaya ve sosyal mesafe kuralına özen göstermeye devam etmelerini istedi ve “Yoksa hastalık toplum içerisinde çok hızlı bir şekilde yayılabilir” dedi.

KARANTİNA MERKEZİ’NDE NELER YAŞANIYOR?

Dünyaya bakıldığında kendilerinin çok daha farklı bir mücadele verdiklerini ve diğer ülkelerde ağır kovid-19 hastalarının hastaneye yatırılırken, ülkemizde vakalara daha agresif yaklaşıldığını ve şikâyeti olmayan kişilerin de hastaneye yatırıldığını ifade eden Dr. Vudalı, bu sebepten ötürü hastaların yatmak istemeyerek, “Benim bir şeyim yok. Beni niye yatırıyorsunuz?” şeklinde tepkiler verdiğini söyledi.

Dr. Vudalı, hastalara ülke politikamızın bu şekilde olduğunu anlattıklarını belirterek, durumlarında bir değişim olması halinde erken tedavi uygulayabilmeleri açısından bunun gerekli olduğunu kaydetti.

SADECE İKİ HEMŞİREYLE BİZ BULAŞI ATLATTIK. HALA BUGÜN SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZA VİRÜS BULAŞMAMIŞ DURUMDA. BU SİZİN GİYDİĞİNİZ KORUYUCU GİYSİLERDEN KAYNAKLANIYOR. BUNLARI GİYMENİZ NE KADAR SÜRÜYOR?

Aşağı yukarı bütün giysileri giymelerinin 5 dakikalarını aldığını ancak esas zorluğun giysileri giydikten sonra başladığını vurgulayan Dr. Vudalı, o kıyafetlerin içerisinde hastayı muayene etmek, konuşmak ve tedavisinin hemşireler tarafından uygulanmasının uzun sürdüğü için esas zorluğun orada başladığını açıkladı. “Bu giysilerin içinde kalmak, özellikle ülkemiz sıcaklarını da düşünecek olursak oldukça kötü ve zorlayıcı” dedi.

KOVİD-19 BAĞIŞIKLIK KAZANDIRIYOR MU YOKSA AYNI RİSKLER DEVAM MI EDİYOR?

Dr. Emre Vudalı, virüsün genelde daha yaşlı hastalarda etki gösterdiğini ve istenmeyen sonuçlara sebep olduğunu belirterek, risk grupları olarak bilinen ‘60 yaş üzeri ve/veya kronik hastalığı olan’ kişilerin grip aşısı olması gerektiğini ve DSÖ’nün de 6 ay ve üzeri herkese bunu önerdiğini aktardı.

“Öncelikli olarak risk grubundaki kişilerin yaptırması büyük bir önem taşımaktadır. Mümkünse bu dönemde herkesin aşı yaptırması çok önemlidir” diyen Vudalı, yeni çıkan bilimsel verilere göre kovid-19 virüsünün bağışıklık bırakmaya başladığı ve bunun da iyi bir haber olduğunu vurguladı.

Son olarak ikinci peak dalgasının muhtemelen kış ayları içerisinde geleceğini ve hasta sayısında da artış yaşanacağı bilgisini veren Dr. Vudalı, herkesin çok dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu