EkonomiGenelManşetTürkiye

Bu hafta faiz indirimi, TL’nin çöküşü gündem oldu

Bu haftası en önemli gündem maddesi TCMB’nin faiz indirimi öncesi ve sonrasında Türk Lirası’nın çöküşü olarak değerlendirilen ağır değer kayıpları oldu.

Bu haftası en önemli gündem maddesi TCMB’nin faiz indirimi öncesi ve sonrasında Türk Lirası’nın çöküşü olarak değerlendirilen ağır değer kayıpları oldu.

Geride bıraktığımız işlem haftasının Türkiye içindeki en önemli gündem maddesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizini beklentiler doğrultusunda 100 baz puan indirimle yüzde 15 seviyesine çekmesi oldu. Kararın ardından TL komaya girerken, dolar, Euro ve sterlinde rekor artışlar meydana geldi.

TCMB politika faizini beklentiler doğrultusunda 100 baz puan indirimle yüzde 15 seviyesine indirdi. Metinde Para Politikası Kurulu’nun sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendireceği belirtildi.

Türkiye dışında ise Çin Devlet Başkanı Şi ile ABD Başkanı Biden çevrim içi zirvede bir araya gelmesi dikkat çekti. ABD Başkanı Joe Biden, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile gerçekleştirdiği çevrimiçi görüşmenin “çok iyi” geçtiğini ve ABD’nin Tayvan’ın bağımsızlığı konusunda net bir duruş ortaya koyduğunu söyledi.

 

İŞTE GEÇTİĞİMİZ HAFTANIN ÖNE ÇIKAN 7 BAŞLIĞI…

1- TC Merkez Bankası faizi yüzde 15’e indirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 15 seviyesine çekti. TCMB’nin karara ilişkin metninde faiz indiriminde “sınırlı alanın kullanımının tamamlanmasını” Aralık ayında değerlendireceğini bildirdi.

TCMB açıklamasında “Kurul, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin 2022 yılının ilk yarısı boyunca da etkisini sürdürmesini beklemektedir” ifadesi yer aldı.

Faiz indirimi ile birlikte TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu dönemindeki faiz indirimlerinin toplamı 400 baz puana ulaştı.

TCMB açıklamasında “Kurul, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin 2022 yılının ilk yarısı boyunca da etkisini sürdürmesini beklemektedir” ifadesi yer aldı.

TCMB Para Politikası Kurulu faiz kararı 5 dakika geç açıklanmasının gerekçesi teknik sıkıntı olarak belirtilirken, 5 dakikalık sürede dolar/TL’nin sert şekilde düştüğü dikkati çekti.

 

2- TL’de yeni kayıp rekorları ardı ardına geldi

 

TCMB’nin 100 baz puanlık faiz indirim kararı sonrasında kurlar, faiz kararı sonrasında rekor üstüne rekor kırdı. Kur, Türkiye içi piyasaların kapalı olduğu zaman diliminde defalarca zirveyi test etti.

Dolar/TL, TCMB’nin 100 baz puanlık faiz indirim kararı sonrasında 11.34’ün üzerini, Euro/TL 12.83’ün üzerini, sterlin/TL de 15.26’nın üzerini test ederek tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Para politikasında yaşanan gelişmeler TL’nin en önemli göstergesi olan dolar/TL kurunda seviyelerin hızla geride bırakılmasına neden oldu. Buna göre dolar/TL kuru sadece 3 gün 10’lu seviyelerde kapanış yaptı. Kur 25 işlem gününü ise 9’lu seviyelerden tamamlamıştı. Geriye gidildiğinde ise kurun 8’li seviyelerden kapanış yaptığı gün sayısının 141 gün olduğu görüldü.

 

3- BBVA’dan Garanti’de tarihi geri alım geldi

Türkiye bankacılık sektörü daha önce benzeri görülmemiş bir geri alım kararına sahne oldu. BBVA, Garanti Bankası’nda mülkiyetinde olmayan bütün hisseler için alım kararı aldı.

KAP’a yapılan açıklamaya göre, BBVA Yönetim Kurulu, Türkiye Garanti Bankası A.Ş.’nin hâlihazırda BBVA mülkiyetinde bulunmayan paylarının tamamı için bir gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar verdi.

BBVA, kalan Garanti hisseleri için hisse başına 12,20 TL gönüllü pay alım teklif fiyatı belirledi. Gönüllü pay alıma konu olan tüm payların satın alınması durumunda BBVA tarafından 25,7 milyar TL, (yaklaşık 2,25 milyar euro) ödeme yapılacak. Pay alım teklif fiyatı 12 Kasım 2021’de Borsada oluşan fiyatından yüzde 15 primli olarak belirlendi.

 

4- Türkiye’de benzin, otogaz ve motorine yine zam geldi

Dolar/TL kurunda yaşanan artış sonrası akaryakıt fiyatlarına zam geldi.

EPGİS’ten yapılan açıklamaya göre benzine 20 Kasım Cumartesi’den geçerli olmak üzere litre başına 52 kuruş zam yapıldı.

Motorinde ise 20 Kasım tarihinden geçerli olmak üzere 50 kuruş zam gerçekleşti. Otogaza da 45 kuruşluk zam geldi.

Benzinde söz konusu tutarda zamla İstanbul Avrupa yakasında ortalama benzin fiyatları 8,65 TL seviyesine çıktı. Motorinde ise fiyatlar 8,77 TL oldu.

 

5- Bitcoin’de sert düşüş

Bitcoin, ProShares’in Bitcoin yatırım fonu sonrasındaki iyimser havayla son haftalarda yükseliş kaydettikten sonra salı günü hızlı bir gerilemeyle Kasım ayı başından bu yana ilk defa 60 bin doların altını gördü. Bitcoin 50 günlük hareketli ortalamasının hemen üzerinde bir seyir izliyor.

Bitcoin, Kasım ayı başından beri ilk defa 60 bin doların altına inerek 50 günlük hareketli ortalamasına kadar geriledi. Ether ise yüzde 10’dan fazla değer kaybederek 4 bin 235 dolara indi.

Bazı stratejistler düşüşün ABD Başkanı Joe Biden’ın yeni imzaladığı altyapı paketi sonrasında regülasyon ve vergiler ile ilgili artan endişelerden kaynaklanmış olabileceğini de belirtiyor.

Bitcoin 2021’de neredeyse ikiye katlanırken Ether fiyatını altıya katladı. ProShares’in Bitcoin yatırım fonunun onaylanması ve işleme açılmasıyla beraber Bitcoin’deki yükseliş de son haftalarda hızlanmıştı.

 

6- Avrupa ülkelerinde koronavirüs baskıları artıyor

Avrupa ülkelerinde koronavirüs baskıları giderek artareken, kapanma dönemleri geri gelmeye başladı. Avusturya dördüncü kez kapanırken, diğer ülkeler de önlemleri sıkılaştırdı.

Son dönemde yoğun bakım ünitelerindeki yoğunluğu hızla artan Almanya yeni Kovid-19 tedbirleriyle aşılama oranını artırmayı planlıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Perşembe akşamı açıkladığı bir dizi tedbir ile birlikte restoran, bar ve kamuya açık etkinliklere giriş için aşı ya da Kovid-19’u atlatmış olma şartı aranacak. Almanya’da Kovid-19 vaka sayısı perşembe günü 65 bini ilk kez aşarak rekor kırdı.

Aşılanmamış kişilere karşı kısıtlamalar Avrupa genelinde de artmaya başlamıştı. Yunanistan aşılanmamış vatandaşlarına yönelik kısıtlama tedbirini genişletirken Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’da yasaklar artırıldı.

Aşılanmamış kişilere yönelik en sert tedbirler uygulayan Avusturya’da ise yasaklara uyulması için polis kontrolü yapılıyor. Hollanda ise kısmi karantina uygulamasına devam ediyor.

 

7- İngiltere’de enflasyon 10 yılın zirvesine çıktı

İngiltere’de enflasyondaki yükseliş ivmesi Ekim’de de devam etti. Ülkede tüketici fiyat endeksi Ekim’de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,2 artış kaydetti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi enflasyonun yüzde 3,9 olarak gerçekleşmesi yönündeydi. Ekim’de gerçekleşen yıllık enflasyon Aralık 2011’den bu yana görülen en yüksek yıllık enflasyon oldu.

Ekim’de ülkede tüketici fiyat endeksi aylık bazda ise yüzde 1,1 arttı. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 0,8 olmuştu. Çekirdek göstergelerdeki yıllık enflasyon ise yüzde 3,4 olarak kaydedildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu