KıbrısManşet

“Bu işte kimin parmağı var?”

El-Sen, kara para aklama ile ilgili basın açıklaması yaptı.

EL-SEN bir açıklama yayınladı:

El-Sen Olarak Kıb-Tek Aylık İhalesi İle İlgili Görüşlerimiz:

Ekonomi ve Enerji Bakanı Arıklı’nın Alelacele son dakikada MİK’ ten İhalenin iptali ve akabinde ‘’ Aylık ‘’ Yakıt İhalesi dosyasının Uluslararası katılımın sağlanması için hazırlıklarını tamamlayıp KIB-TEK sayfasında ön izleme olarak koyulmasından bir aydan fazla zaman geçmiştir. Tabii İhalenin açılacağı ve kapanış zamanı daha henüz belirtilmedi.

İhale Uluslararası hazırlanmışsa niye Yıllık İhaleye çıkılmıyor da 24 000 Tonluk Patiler için çıkılıyor ?  Bunun kime ne faydası var ?

Yakıt seviyesi çok düşük seviyelerde devam etmektedir, bu durumda İhaleye çıkmak için uygun zaman olduğunu düşünüyoruz.

İhale Şartnamesi içerisindeki maddeleri Hukukçu arkadaşlarımız ve Uzmanlar ile inceledik, karşılaştırma yaptık.

Yükün Konşimonto ve Manifesto evraklarının orijinalini isteniyor. Yıllardır bu sistem kaldırıldı. Niye mi ? Çok basit kara para aklama ve Ambargolu Ülkelerden ticareti önlemek için.

Bu işte parmağı olan yani ‘’ Kara Para Aklama ‘’ işine bulaşanlar ciddi çıkarlar elde ederler. Bu işte kimin parmağı var ? Kim veya kimler bunu ısrarla şartnameye koydurdu ?

Ambargolu Ülkelerden, Yüklerin satışına kolaylık sağlayanlar da ayni şekilde büyük haksız kazançlar elde ederler.

Yine bazı çevrelerin parmağı olduğunu düşünüyoruz. Özellikle Azeriler ile her konuda temasları olduğu söyleniyor.

Bu tür Yakıt alım satımlarında Azeriler’ in piyasalarda korkunç kötü isimleri olduğu bilinmekte, araştırmalarımıza göre firmaların isimleri 2-3 senede bir değişiyor veya yine kendi aralarında ortaklarını değiştiriyorlar ki izleri yok etsinler.

Normal uygulama kesinlikle Bankalar üzerinden alım satımlar yapılıyor ki ‘’Kara Para ‘’ aklama olmasın. Orijinal Evraklar da Bankalara teslim edilerek ödemeler yapılıyor.

Bundan önceki Şartnameye göre de para vermeden akreditif açmadan gemi buraya gelip boşaltma başladığında para ödeniyor, yükün sahibi yük boşaldıktan sonra ikinci ödemede Kıb-Tek olur. Bu durumda, orijinal evrakları isteme hakkı yok bunu istemek illegal kanunsuz işlere girer. Kanunsuzdur ve KKTC’nin de KIB-TEK’ in de adını karalamaktan başka bir işe yaramaz.

Biz, EL-SEN olarak bu kadar düşüncesizce hazırlanan bir yakıt şartnamesi görmedik. Bu yanlış uygulamalara dur diyecek Hükümet Ortakları ve Muhalefet yok mu ?

Kıb-Tek’ i böyle kirli oyunlara alet etmeye çalışanları kınıyoruz. Kara para aklanması için bu temiz Kurum’ u ve insanları töhmet altına sokacak Arıklı’nın kendine çeki düzen vermesini salık veririz.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu