GenelKıbrısManşet

“Bu kararı hemen iptal edin”

DEVRİM DEMİR

Yıllardır kırsal kesim arsası dağıtılmasını beklerken, bölgede yaşamayan birine 5 dönümlük arazi kiralandığını duyan Çukurova halkı ayaklandı:

ÇUKUROVA KÖYÜNDE ‘PEŞKEŞ’ İSYANI

Yaklaşık 300 nüfusun yaşadığı Çukurova köyünde, yıllardır kırsal kesim arazisi dağıtılmasını bekleyen köylüler, köy dışından birine arazi kiralandığı gerekçesi ile ayaklandı. Çukurova Köyü muhtarı Yusuf Sofu, yıllardır köydeki gençlerin göç etmemesi için arazi savaşı verdiklerini fakat köyün hali arazisinin ihtiyacı olmayan birine 2 yıllığına kiralandığını dile getirdi. Bu kararın kabul edilir bir yanı olmadığını kaydeden köy muhtarı Sofu, GIYNIK Gazetesi’ne konuştu, “Çocuklarımız ev yapacak arsaları olmadığı için başka köylere kiraya kaçıyor” dedi.

KÖYLÜLER AYAKLANDI

Çukurova köyünde yaşayanlar yıllardır dört gözle çocuklarına bir ev yapmak için kırsal kesim arsası beklediklerini ancak Görneç köyünde yaşayan bir iş insanına, ihtiyacı olmadığı halde 5 dönümlük hali arazinin 2 yıllığına kiralandığını öğrendiklerini anlattı. Köy toprağının ihtiyacı olmadığı halde başka köyden birine peşkeş çekilmesine müsaade etmeyeceklerini belirten köy halkı, “Köyümüzü büyütmek ve geliştirmek isterken 18 Ağustos Cuma günü aldığımız bir haberle şok olduk. İhtiyaç sahibi olmayan ve köyden olmayan bir kişiye arazi kiralamak ne demek? Her türlü makama başvurup karardan dönülmediği takdirde de hukuki yollara başvuracağız” ifadelerini kullandı.

GÖRNEÇ’Lİ BİRİNE KİRALANDI İDDİASI

Hali arazilerin kırsal kesim arsası olarak köy gençliğine verilmesi gerektiğini savunan Muhtar Yusuf Sofu, birçok kişinin evlenip çocuk sahibi olmasına rağmen hala bir arsa bulup ev yapamadığını kaydetti. “Araziler için biz Tapu’ya İskân’a müracaat ettik, bakanlar değişti, seçimler geldi geçti. Bakanlar Kurulu kararı beklerken, Görneç köyünde su ve gaz dağıtımı yapan birine arazinin peşkeş çekildiğini öğrendik. Bu kararı kim nasıl verdi, ne muhtar ne de azaların bundan haberi yok?” şeklinde konuştu.

BAKANI GÖREVE ÇAĞIRDILAR

Başka köyden birine kiralanan arazi üzerine en az 10 hane yapılabileceğini ifade eden Çukurovalılar, el altından gerçekleşen peşkeş olayının ‘derhal’ durdurulmasını istedi ve İçişleri Bakan Dursun Oğuz’u göreve çağırdılar. Onlarca gencin arsa başvurularının yıllardır yanıtsız kaldığından şikâyet eden köy halkı, gençlerin arsa bulamadığı için köyden göç ettiğini giderek azaldıklarını ifade etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu