EkonomiGenelKıbrısManşetToplum

Bu krizde borçlar nasıl ödenecek?

KKTC bankacılık sektörünün verdiği krediler geçen yıla göre %35.42 yükselerek, 63 milyar TL’yi aştı

 KREDİ REKORU HER AY YENİLENİYOR
Bankacılık sektörünün verdiği kredilerin toplamı her geçen ay biraz daha artıyor. Mayıs 2023’te sektörün kredi hacmi bir yıl öncesine kıyasla %35.4 oranında artarak 63 milyar 033 milyon TL’yi geçti. Mayıs 2022’de krediler toplamı 46 milyar 548 milyon TL düzeyindeydi. Bankacılık çevreleri kredi borçlarının TL’nin dövizler karşısındaki kayıplarından büyük oranda etkilendiğini belirtirken, ülkede birçok işletme ve kişinin aldığı borcu ödemede zorlandığına işaret ediyor.

BİREYSEL BORÇLAR ARTIYOR
Sektörün verilerine göre işletme kredileri %72.2 pay ve 45,5 milyar TL ile kredilerde birinci sırada; tüketici kredileri de %19.3 pay ve 12,1 milyar TL’lik miktarla ikinci sırada yer almayı sürdürdü. Kredi kartı borçlarının ise 2,3 milyar TL’ye ulaştığı ve %3.66’lık payla üçüncü sırada olduğu görüldü. Açıklanan rakamlarda tüketici kredileri ve kredi kartı borçlarının payının, diğer kredilere kıyasla daha hızlı arttığı dikkati çekiyor.

TÜRK PARASI KREDİLERİN PAYI ARTTI
İlk kez Nisan ayında 60 milyar TL barajını geçen banka kredileri içinde, “Türk Parası-TP” cinsinden kredilerin payının arttığı, “Yabancı Para-YP” cinsinden kredilerin payının ise düştüğü görülüyor. Mayıs ayında TP krediler %42.4 pay ile 26,7 milyar TL; YP krediler ise %57.6 pay ile 36,3 milyar TL düzeyinde olduğu kayıtlara geçti. Geçen yılın aynı ayında TP krediler %35.4; YP krediler ise %64.5 düzeyinde açıklanmıştı.

ŞUBE BANKALARI YÜKSELİYOR
Verilere göre, ülke bankalarının kredilerdeki payı düşerken, şube bankalarının payı artıyor. Şubelerin kredi hacmi bir yılda %65 oranında büyürken, aldıkları toplam pay da %26.4’ten, %32.1’e yükseldi. Buna karşılık ülkedeki özel bankaların kredi hacmindeki büyüme %25’te kalırken, payları da %52’den %48’e indi.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu