EkonomiKıbrısManşetSiyasetToplum

Bu lüks otomobillerin makul bir izahı olmalı

Aldığı maaşla 10 yıl çalışsa hiçbir harcamada yapmadan (yemeden içmeden ailesinin ihtiyaçlarını karşılamadan) yine de kullandığı lüks otomobili alması mümkün değil. Tabi aileden miras kalmadıysa, ya da bankadan borç almadıysa

Bir gazetenin yayınladığı haberde Trafik Dairesi verilerine göre son 6 ayda çoğunluğu Mercedes ve BMW olmak üzere 830 adet sıfır kilometre otomobil satışı yapılmış, 3 bin 205 adet de ikinci el otomobil satışı olmuş.

Ülkenin ekonomik krizle boğuştuğu onlarca insanın evine ekmek götürmekte zorlandığı, mali ilişkilere dayalı yükümlülüklerini yerine getiremediği bir dönemde bu satış rakamları elbette şaşırtıcı. Dolayısıyla devletin ilgili kurumlarının bu yönde detaya inerek gerekli araştırmayı yapması gerekiyor.

Nitekim bu verileri yayınlayan kurum Trafik Dairesi. Dolayısıyla bu araçları alanlar belli.

O halde ekonominin dibi gördüğü bir dönemde lüks kategorisine giren araçların kaynağı araştırılsın. Kimler alıyor bu lüks otomobilleri? Ülkeye öğrenci statüsünde gelen kişiler mi? Ülkede oturma izni ile bulunan diğer yabancılar mı?

Vatandaşlar mı?

Kimler?

Dolayısıyla bu araçları tedarik edenlerin ne gibi işlerle meşgul olduklarına bakılsın, elde ettikleri kazançlarla bu lüks araçları alma güçleri olup olmadığı araştırılsın.

Kullandıkları lüks otomobiller oranında devlete ne kadar vergi verdiklerine bakılsın vs.. Bunlar basitçe ulaşılabilecek bilgiler.

Yeter ki araştırmaya niyet olsun.

Bakarsınız ki kişinin işi ticaret. Somut işler yapıyor.  Alıyor satıyor kar ediyor devlete vergisini bir tamam ödüyor.

Haliyle yaşam standardı da yüksek oluyor.

Lüks otomobil kullandığı zaman da olağan olarak görülüyor.

Bir bakarsınız ülkeye öğrenci olarak gelmiş.

Gözle görülür ve kendisine mali getiri sağlayan hiçbir işi yok. Ama son derece lüks otomobil kullanıyor, pahalı konutlarda oturuyor, su gibi para harcıyor.

Peki bütün bunların kaynağı ne?

Bir bakarsınız kişi bordrolu

Yani  aldığı maaş belli.

Lakin lüks otomobil alıyor.

Aldığı maaşla 10 yıl çalışsa hiçbir harcamada yapmadan (yemeden içmeden ailesinin ihtiyaçlarını karşılamadan) yine de kullandığı lüks otomobili alması mümkün değil. Tabi aileden miras kalmadıysa, ya da bankadan borç almadıysa.

Dolayısıyla ortaya çıkan bu istatistiki verilerin araştırılması ve izaha muhtaç noktaların makul açıklamalarının bu lükslük içinde yaşamlarını idame ettiren kişilerden resmi olarak talep edilmesi gerekiyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu