KıbrısManşetSiyaset

“Bu paraya gençler nasıl ev alır, krediyi nasıl öder?”

Başbakan Üstel’in “İlk Evim Kredisi müjdesi” hem olumlu hem de olumsuz tepkiler doğurdu. CTP milletvekili Barçın oluşan soru işaretlerine dikkat çekti

Başbakan Üstel’in “İlk Evim Kredisi müjdesi” hem olumlu hem de olumsuz tepkiler doğurdu. CTP milletvekili Barçın oluşan soru işaretlerine dikkat çekti:

“GENÇLERE MÜJDE” DİYE AÇIKLANDI

UBP-DP-YDP koalisyon hükümeti önceki gün “Halka hizmet yolunda 1 yıl” ismiyle basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Başbakan Ünal Üstel, hane gelirleri 85 bin TL’yi aşmayan ve ilk defa konut sahibi olacak gençlere, 1 milyon 200 bin TL’ye kadar aylık yüzde 1 faizli, 10 yıl vadeli “ilk evim kredisi” vermeye başlayacaklarını açıkladı. Başbakan’ın hükümet adına yaptığı bu açıklama toplumun geniş kesimlerinde, olumlu tepkiler kadar olumsuz tepkileri de beraberinde getirdi. Olumlu tepkiler, kararın gerekliliği üzerinden savunulurken, olumsuz tepkilerin odağında 85 bin TL’lik üst limit ve kredi geri ödemeleri vardı.

BARÇIN, “MÜJDEYE BAK, HİZAYA GEL”

Olumsuz tepki gösterenlerden biri olan CTP milletvekili Devrim Barçın, gerekçelerini de ortaya koydu. Barçın’ın, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşım şöyle: “Müjdeye Bak, Hizaya Gel. Gençler ev alsın diye 1.200.000 TL (1 milyon 200 bin TL) aylık yüzde 1 faiz ile kredi vereceklermiş. Yani 46.000 STG (46 bin sterlin).
Bu paraya gençler nerede nasıl ev alır o ayrı bir konu. Esas sorun ise alınacak kredinin nasıl ödeneceği sorunudur. Bu paranın bu faiz ile geri ödenebilmesi için o gençlerin aylık 17.200 TL (17 bin 200) taksit ödemesi gerekir. Aylık taksit 17 bin 200 TL ama net asgari ücret 11 bin 800 TL. Nasıl ödenecek peki bu taksitler? Ekonomik sorunları ödenemeyecek krediler vererek çözemezsiniz tam aksine böyle yaparsanız ekonomiyi daha da daraltırsınız ama sizde bunu anlayacak ekonomik akıl nerde?”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu