EkonomiKıbrısManşetSiyaset

 Bu potansiyeli iyi değerlendirmeliyiz

Şu veyahut bu şekilde hepimiz de farkındayız ki kuzey piyasasını canlandıran en önemli potansiyel güneyden gelen insanlardır. Kuzeyde malum satın alma gücünün oldukça zayıfladığı ve bunun piyasalara olumsuz yansıdığı noktada kuzey piyasasına hayat veren etken Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs’a geçen kalabalıklardır

Rum polisi verilerine göre 1 Ocak -15 Ağustos 2022  tarihleri arasında Kıbrıslı Rumların adanın kuzey bölgesine 838 bin 209 kişinin giriş yaptığı, aynı tarihler arasında ise Kıbrıslı Türklerin adanın güney bölgesine geçiş sayısının  608 bin 629 olduğu bildirildi. Bu tarih aralıkları ve sayılardan yola çıkarsak şunu söyleyebiliriz ki bölünmüş adanın oluşturulan geçiş kapılarında yoğun şekilde kalabalıklar karşılıklı geçiş yapıyorlar.

Dolayısıyla burada karşılıklı olarak geçişleri rahatlatacak önlemlere ihtiyaç vardır.

Oluşan uzun kuyrukların eziyete dönüştüğünün sanırım herkes farkındadır.

O halde bu geçişleri kolaylaştıracak önlemlerin hayata geçirilmesi kanun, kural ötesinde bir insanlık gereksinimidir.

Rakam olarak Rumların Kıbrıs’ın kuzey yarısına çok daha yoğun şekilde geçiş yaptıklarını görüyoruz. Hatta bazı Rumların kuzey de ev tutup güneyde çalışıp kuzeyde kalmayı tercih ettiklerini de görüyoruz.

Elbette bunun en büyük nedeni TL’nin STG,EURO ve DOLAR karşısında kaybettiği değerin çoğunlukla Sterlin, Euro ve dolar bölgesinde yaşayan insanlara sağladığı avantajlardan mütevellit yapılan bir tercihtir. Nitekim Güney Kıbrıs’ın Euro bölgesi olduğu düşünülürse kullandıkları para biriminin TL karşısında kazandığı değer onlar için kuzeye geçerek alışveriş yapmayı daha cazip kılıyor.

Velhasıl şu veyahut bu şekilde hepimiz de farkındayız ki kuzey piyasasını canlandıran en önemli potansiyel güneyden gelen insanlardır. Kuzeyde malum satın alma gücünün oldukça zayıfladığı ve bunun piyasalara olumsuz yansıdığı noktada kuzey piyasasına hayat veren etken Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs’a geçen kalabalıklardır. Bu gerçeği önümüze koyarak sınır diye addedilen geçiş noktalarını gözden geçirmek ve bu geçişleri insanları mağdur etmeden olabildiğince basitleştirmek durumundayız. Zira burada kuzey ekonomisini de doğrudan etkileyen bir potansiyel söz konusudur ve biz bunu en iyi şekilde ekonomik akla hizmet edecek şekilde kullanmayı becermeliyiz.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu