EkonomiKıbrısManşetSiyasetToplum

“Bu şartlarla üretim yapılamaz”

“Bizim kavgamız, süt imalatçıları veya kasaplarla değildir” diyen Naimoğulları, “Şu an yapılan tamamen sektörü bitirme çabasıdır. Bu memlekette bu koşullarla bir yere varamayız” dedi

“Bizim kavgamız, süt imalatçıları veya kasaplarla değildir” diyen Naimoğulları, “Şu an yapılan tamamen sektörü bitirme çabasıdır. Bu memlekette bu koşullarla bir yere varamayız” dedi.


“İMALATÇILARIN MUHATABI BİZ DEĞİLİZ”
 Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, sütü değerinin altında vermemek için mücadeleye devam edeceklerini kaydederek, “Alınan süt alınacak alınmayan sütse dökülecek ve ne gerekirse yapılacak” dedi. Süt İmalatçıları Birliği’nin bugün çiğ süt almayacağını ve imalathanelerin anahtarlarını Tarım Bakanlığı’na teslim edeceğini açıkladığını söyleyen Naimoğulları, Süt İmalatçıları Birliği’nin muhatabının hayvancı değil, Tarım Bakanlığı olduğunu söyledi.

“ÜRETİCİYİ ANLAMIYORLAR”
Naimoğulları, hayvancıların artık maliyetleri karşılayamadığını, taleplerini ilettikleri Tarım Bakanlığının hiçbir beklentiyi karşılamadığını kaydederek, Doğrudan Gelir Desteği henüz ödenmediği gibi yem ve arpa desteği olmaksızın koyun başına 50 TL’lik artış yapıldığını söyledi. Üretim sektöründe olmanın ve üretmenin her geçen gün zorlaştığını, bundan sonra daha da zorlaşacağını kaydeden Naimoğulları, Tarım Bakanlığı’nın da siyasilerin de paydaşların da bunu anlamadığını savundu. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancıların her geçen üretimden koptuğunu söyleyen Naimoğulları, “Buna sebep sorunlara çözüm bulamayan Tarım Bakanlığı, sektöre zarar veren süt imalatçıları, kasaplar ve hükümettir” ifadelerine verdi.

“SEKTÖR DİZ ÇÖKTÜ”
Yapılan yanlışların sektöre diz çöktürdüğünü söyleyen Mustafa Naimoğulları, “Gün geçmiyor ki bir zam yapılmasın. Akaryakıta, suya, elektriğe, yeme derken bir torba yem 650 TL civarına gelmiştir. Hayvancı artık maliyetlerini karşılayamayacak durumdadır. Kimse bu hayvanları nasıl besleyeceğiz, nasıl üreteceğiz ya da kaba yemi nasıl sağlayacağız diye düşünmüyor. Ülkemizde su ve elektrik maliyetini ödeyemeyecek duruma gelen çiftliklerimiz vardır” dedi.

“SÜTÜMÜZÜN MALİYETİNİ BELİRLEYEMİYORUZ”
“Biz bu ülkede sütümüzün maliyetini belirleyemiyoruz. Hayvancının sırtından zengin olanlar, zenginliklerine zenginlik katmaya devam ederken biz sütümüzün, kuzumuzun ve danamızın maliyetini belirleyemiyor ve satamıyoruz. Buna siyasilerimiz ve Tarım Bakanlığı seyirci kalıyor. Bugünden sonra hayvancının kararı; alınan süt alınacak alınmayan süt ise dökülecektir ve ne gerekirse yapılacaktır. Biz bu konuları anlatmaktan yorulduk” şeklinde konuştu.

“Üretim sektörünün içerisinde olmayanlar, üretimden anlamayanlar bunları bilmez. Buradan ekmek yiyenler bilmelidir ki bugün hayvancının gözü karadır” diyen Naimoğulları, “Eğer hayvancı karar verirse 15 gün sütünü döker ve vermez. Fakat mesele böyle çözülmez. Süt İmalatçıları Birliği, Tarım Bakanlığı’na giderek hayvancının sütünün değerini vermesini talep edilmelidir ki hayvancı ayakta kalsın ve imalatçıya sütünü versin. Bunlar hayvancıyı terbiye etme derdi ile hayvancının sırtından geçinmeye çalışıyorlar. Bunlar kabul edilir politikalar değildir” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

“BİZİM KAVGAMIZ, SÜT İMALATÇILARI VEYA KASAPLARLA DEĞİLDİR”
“Bizim kavgamız Tarım Bakanlığı ve hükümetledir. Fakat Süt İmalatçıları Birliği sürekli hayvancıyı terbiye etme çabasına giriyor ve hayvancının ‘’doymadığını’’ söylüyor. Bu söylemler doğru söylemler değildir” diyen Naimoğulları, “Bizim hayvancılar olarak kararımız kesindir, sütümüzü değerinin altında vermemek için mücadelemiz sürecektir” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu