KıbrısManşetSağlık

Bulaşıcı hastalıklarda dikkat çeken artış

Sağlık Bakanlığı, 2022 yılı ‘İhbarı Zorunlu Hastalıklar’ listesini yayımladı. Söz konusu listede ‘HIV pozitif’ hastalığının da bir önceki yıla göre yükselişte olması dikkati çekti.

Sağlık Bakanlığı, 2022 yılı ‘İhbarı Zorunlu Hastalıklar’ listesini yayımladı. Söz konusu listede ‘HIV pozitif’ hastalığının da bir önceki yıla göre yükselişte olması dikkati çekti.

Devrim DEMİR

HEPATİT’E DİKKAT
Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri olarak gösterilen viral hepatitlere bağlı sorunlar nedeniyle dünya genelinde her yıl yaklaşık bir milyon 340 bin kişi yaşamını kaybediyor. Sağlık Bakanlığı 1 Ocak-31 Aralık 2022 yılı ‘İhbarı Zorunlu Hasatlıklar’ istatistiğini yayımladı. Dünyada istatistikler, Hepatit B virüsünün HIV’den yaklaşık 50-100 kat daha bulaşıcı olduğunu ortaya koyuyor. Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre 2022 yılı itibariyle ülkede bin 694 Hepatit B taşıyıcısı olduğu ifade ediliyor. Verilere bakıldığında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 649 kişinin Hepatit B taşıyıcısı olduğu belirtilirken, bin 45 Hepatit B taşıyıcısının 3’üncü ülke vatandaşı olduğu dikkati çekiyor.

5’İ MAHKUM 68 HIV POZİTİF HASTASI
 GIYNIK Gazetesi’nin Sağlık Bakanlığının yayımladığı istatistik raporlarından derlediği bilgilere göre; raporlara yansıyan bir diğer dikkati çeken bulaşıcı hastalık olan HIV pozitif vakalarının 2021 yılına oranla yükselişte olduğu görüldü. Bakanlığın 2021 yılı verilerinde biri mahkûm 59 kişinin ‘HIV pozitif’ olduğu kayıtlara geçerken, 2022 yılı itibariyle 5’i mahkûm 68 kişinin ‘HIV Pozitif’ olduğu açıklandı. Verilere göre 2022 yılında; KKTC vatandaşı 7, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 16, diğer ülke vatandaşı 45 olmak üzere toplamda 68 kişiye HIV teşhisi konuldu. Yine verilere bakıldığında, ‘HIV pozitif’ vakası 5 kişinin mahkûm olması, endişeye neden oldu.

SCABİES (UYUZ) HASTALIĞINDA DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ
 Bulaşıcı bir deri hastalığı olan Scabies (Uyuz) hastalığı ise 2021’e oranla 4 kat arttı. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında özellikle okullarda yaygın bir şekilde görülen uyuz hastalığı verileri KKTC Sağlık Bakanlığı ‘İhbarı Zorunlu Hastalıklar’ istatistiğine de yansıdı. 2021 yılının tamamında 15 kişide tespit edilen bu hastalık, 2022 yılı Ocak-Aralık aylarında 161 kişide görüldü. Verilere göre 82’si KKTC, 66’sı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 13’ü 3’üncü ülke vatandaşı toplam 161 kişi Scabies (Uyuz) hastalığından tedavi gördü.

CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLARDA ‘FRENGİ’ KABUSU
 KKTC Sağlık Bakanlığı 1 Ocak -31 Aralık 2022 tarihleri arasında yine ‘İhbarı Zorunlu Hastalıklar’ listesi verilerinde Sifilis (Frengi) hastalığındaki artış da raporlara yansıdı. Bakanlığın verilerine göre, 2021 yılında 11 kişi ‘Frengi’ tanısı ile tedavi edilirken, bu rakam 2022 yılında istatistiklere 27 olarak geçti. Konsomatris başlığı altında yer alan ‘İhbarı Zorunlu Hastalıklar’ verilerinde, Aktif Hepatit B hastasının yanı sıra HIV teşhisi konulan konsomatrislerin olduğu dikkat çeken bir başka veri.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu