ManşetSpor

Bumerang Korelasyonu

İşte, bizim memlekette de bu korelasyona ait benzer hâller var. Gerek büyük bir kısım spordan sorumlu kamu görevlisi, sporcu, hakem, antrenör, medya ve patronları, gerekse biz sporseverler bu sürece ileri düzeyde katkı koyduk

Hani şu “Katil cinayet mahalline mutlaka geri döner” muhabbeti var ya, işte bu sürece sosyal bilim çalışan arkadaşlar “Bumerang Korelasyonu” derler. Bumerang; özellikle Avustralya yerlileri olan Aborjinlerin eskiden silah olarak kullandıkları yassı bir kesite sahip eğri bir sopadır. En önemli özelliği de atıcı tarafından yatay bir şekilde fırlatılır ve atılan geri döner.

İşte, bumerang muhabbeti de polis arkadaşların bu yüzden diline dolandı.  Polis arkadaşımız anlattı geçen! Staj dönemiymiş. Bir gece polis karakoluna bir çağrı gelmiş. Bir aile toptan hunharca katledilmiş rahmetlere. Gitmişler bakmışlar; banyo odasında annenin bilezikleri zorla alınmış ve boğulmuş ve de yavrucukların kafası çekiçle ezilmiş yine rahmetlere.

Neyse, bizim stajer arkadaş o manzara karşısında şok olmuş ve yanda sakin sakin oturan kıdemli cinayet masası amirine konuyla ilgili sorular sormuş. Bizim adam “Katil kimdir?, Kim olabilir?, Nedir?, Napacayık?, Nasıl Bulacayık?” cinsinden sorarken, tecrübeli polis amiri de uzun soluklu sigara dumanları arasından bakarak; “Katil birazdan gelir. İcâbına bakarız” demiş ve nitekim de öyle olmuş! Katille olan randevuyu kaçırmamak için sivil polisler mahallede fink atarken, diğer dedektifler de aile yakınlarını takibe almışlar. Bir anda kaş göz işaretleri ve de katil üzerinden mutlu sonla derdest vaziyetleriyle kelepçe ve doğru ifade odasına tıkılmış. Gerçekten de katil oymuş. Olay mahalline sürekli gelen meraklıları fişlenmiş ve izlenmiş bizim polisler. Bu tiplerden biri de çalınan bileziklerden birini kuyumcuda bozdurduğu tespit edilmiş ve o akşam randevuya(!) gelineceği biliniyormuş ve sonuçta katil bozuntusu yine olay yerine gelmiş. Neden mi gelmiş? Suçluluk psikolojisinde ‘Her katil eserini tekrardan görmek ister’. Cesetlerin ne halde olduğu, delil bırakıp bırakmadığı, ne konuşulduğunu merak eder. Ama hepsinden önemlisi yediği naneye bizzat ‘tanık’ olmak ister. Polis dedektifleri de buna “Bumerang Korelasyonu” der.

İşte, bizim memlekette de bu korelasyona ait benzer hâller var. Gerek büyük bir kısım spordan sorumlu kamu görevlisi, sporcu, hakem, antrenör, medya ve patronları, gerekse biz sporseverler bu sürece ileri düzeyde katkı koyduk. Sporumuzu o kadar kötü yönettik ki aha gene geri geldik ve de içine ettiğimiz esere tanıklık yaptık, delil baktık! Ahbap-çavuş işlerine bayıldık. Bakan’ın yapamadığı işi onun kahvecisi yaptı. Eee, sıkıntı olursa kahve servisi her daim aksayacak bilinir! E bunu bilen kahveci de dibine dibine torpil vurdu tıpkı Bakan şoförleri gibi. Neyse, siyasetin yönettiği spor mu? Çok yazdık, yine yazalım; “Bir cacık olmaz”. Çözüm mü? Allah bilir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu