EkonomiGenelKıbrısManşet

“Burada size ekmek yok yurtdışına göç edin”

Hür-İş tarafından; 15 bin 750 TL net olarak belirlenen asgari ücrete yapılan itirazı görüşmek üzere toplanan Asgari Ücret ‘Saptama’ Komisyonu, artışı yeterli bularak itirazı reddetti

Hür-İş tarafından; 15 bin 750 TL net olarak belirlenen asgari ücrete yapılan itirazı görüşmek üzere toplanan Asgari Ücret ‘Saptama’ Komisyonu, artışı yeterli bularak itirazı reddetti

ARHUN’DAN GENÇLERE ‘FARKLI YERLERE GİDİP ÇALIŞIN’ TAVSİYESİ

KKTC vatandaşlarının farklı imkânları olduğunu söyleyen işveren temsilcisi Metin Arhun, “Elimizdeki AB pasaportu ile farklı yerlere de gidip çalışabilecek durumda oluyoruz” diyerek, Kıbrıslı gençlere iyi bir maaş kazanabilmek için yurtdışına göç etmeleri tavsiyesinde bulundu. Özel sektörde istihdam edilen yüzlerce KKTC vatandaşının asgari ücretle çalıştığını görmezden gelen Arhun, “Asgari ücreti biz belirlerken esasında, Kıbrıs doğumlular için değil daha çok yabancı iş gücü için dile getirmekteyiz. İstediğimiz gibi çalışan bulamıyoruz, yurt dışından işçi getirmek zorunda kalıyoruz. Bu getirdiğimiz ülkelerdeki ücretler de bize göre çok düşük. Dolayısıyla, biz yanımızda daha düşük ücretle de çalışan bulma imkânına sahibiz” dedi.

TAÇOY: KAVGAYI ORTADAN KALDIRACAK FORMÜLLER BULMALIYIZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, komisyonun asgari ücreti belirlemek dışında, çalışma hayatı içerisindeki diğer unsurları da ele alır hale gelmesi ve bundan sonraki toplantılarda, ‘asgari ücret kavgasını’ ortadan kaldıracak yeni formüller bulunması arzusunu dile getirdi. “Memur maaşının başlangıç ücretine bu ücretleri yaklaştırabilir, aradaki farkları kapatabiliriz. Bunu disipline edebilmek için bu Komisyon’un sürekli çalışması lazım” diyen Taçoy, tüm çalışma hayatına düzenlemeler gerektiğini ifade etti.

SERDAROĞLU: YÜZDE 42 ARTIŞ BİLE YETERLİ DEĞİL

‘Başlangıç ücreti olarak tanımlanan asgari ücretin ‘geçim ücreti’ haline geldiğini vurgulayan Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, işyerinde kıdemli olan birçok insanın da hala daha asgari ücret aldığına vurgu yaptı. Serdaroğlu, belirlenen asgari ücretin “başlangıç ücreti” olarak da yetersiz olduğunu ekleyerek, “Hayata tutunmaya çalışan, işe yeni başlayan bir insanın yaşama hakkı yok mu?” diye sordu. Yaşanan fiyat artışlarına işaret eden Serdaroğlu, belirlenen rakamın daha insanların cebine girmeden eridiğini de söyleyerek, istedikleri %42 artışın bile yeterli olmadığını belirtti.

ARHUN: İYİ BİR ASGARİ ÜCRET BELİRLEDİK

İşveren tarafını temsilen konuşan Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Metin Arhun, “iyi bir asgari ücret” belirlediklerini kaydederek, “Devlet tarafı ile anlaşarak HP oranında artış verdik” dedi. Arhun, ülkede bazı Avrupa Birliği ülkelerinden bile daha yüksek asgari ücret belirlendiğini de ifade ederek, “Bulgaristan’tan, Romanya’dan Euro bazında Sterlin bazında bakarsanız, daha yüksek bir asgari ücret belirlemiş durumdayız” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu