EkonomiGenelKıbrısManşet

Bütçe açığı derinleşiyor

KKTC bütçesi 2022’nin Ocak-Mart döneminde 123.3 milyon TL açık verdi

KKTC bütçesi 2022’nin Ocak-Mart döneminde 123.3 milyon TL açık verdi

İlk üç ayda yaklaşık 700 milyon TL olması öngörülen TC Yardım ve Kredileri ‘sıfır’da kaldı

YEREL BÜTÇE ARTIDA, GENEL BÜTÇE EKSİDE… KKTC Maliye Bakanlığı verilerine göre Mart 2022’de yerel bütçe 19 milyon 275 bin TL fazla, genel bütçe ise 123 milyon 303 bin TL açık verdi. Açığın ana nedenleri alınan 227,9 milyon TL’lik avans ve savunma bütçesine aktarılan 142 milyon TL’lik kaynak olarak görülüyor. Geçtiğimiz üç ayda yerel bütçe gelirleri 2 milyar 760 milyon TL düzeyinde gerçekleşirken, genel bütçeye sadece yerel gelirler kaydedildi. 3 aylık sürede genel bütçe giderleri 2 milyar 656 milyon TL, yerel bütçe giderleri ise 2 milyar 513 milyon TL düzeyinde oldu. Söz konusu giderlere ilk üç ayda alınan 227 milyon 966 bin TL’lik “avans” eklenince, yerel bütçe 19,2 milyon TL “artıda”, genel bütçe ise 123,3 milyon TL “ekside” görülüyor.

TÜRKİYE’DEN PARA GELMEDİ… Maliye Bakanlığı’nın bütçe gerçekleşme rakamlarına göre Ocak-Mart 2022 döneminde “TC Yardım ve Kredileri” başlığı altında gösterilen bütçe kalemi “sıfırda” kaldı. 2022 yılı için 2 milyar 800 milyon TL olarak öngörülen bu kaleme Mart sonuna kadarki sürede yaklaşık 700 milyon TL’lik bir katkı planlanmıştı. Gerek TC hibeleri gerekse TC kredileri kalemlerine para sağlanamadığı için “TC hibeleri kaleminde gösterilen savunma giderleri” de “yerel bütçe” kaynaklarından karşılandı. Veriler, üç aylık sürede, savunma harcamaları için yerel bütçeden 142 milyon 579 bin TL’lik ödeme yapıldığını gösterirken, söz konusu miktar genel bütçedeki 123,3 milyon TL’lik açığın ana nedeni olarak da dikkati çekiyor.

MALİ PROTOKOL İMZALANACAK MI? Öte yandan, Maliye’nin boşalan kasası için zamlara yüklenen hükümetin yetkilileri para bulmak umuduyla dün Ankara’ya uçtu. Başbakan Faiz Sucuoğlu, Başbakan Yardımcısı Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Erhan Arıklı ile Maliye Bakanı Sunat Atun’un mali protokol için Türkiye yetkilileriyle görüşmeler yapacağı belirtildi. Sucuoğlu yaptığı açıklamada, “yapılacak görüşmeler” sonrasında bugün Türkiye yetkilileriyle mali protokolün imzalanacağını söyledi. Hükümete yakın çevrelerin iddialarına göre özellikle Başbakan Sucuoğlu, Türkiye yetkililerinin istediği şartlarda bir mali protokole pek sıcak bakmıyor. Aynı çevreler, kabine içinde bu konuda kriz yaşandığını da iddia ediyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu