EkonomiKıbrısManşetSiyasetToplum

Bütçe Kasım’ı 1,7 milyar Lira artıyla geçti

Maliye Bakanı Berova, “Hani para nerde, yok böyle bir şey” demesine rağmen, resmi rakamlar bakanı yalanlıyor

ARTUN ÇAĞA

Maliye Bakanı Berova, “Hani para nerde, yok böyle bir şey” demesine rağmen, resmi rakamlar bakanı yalanlıyor.

 

YEREL BÜTÇEDE 1,1 TL FAZLA
Maliye Bakanı Özdemir Berova, muhalefet milletvekillerinin Meclis’te yaptıkları konuşmalarda bahsettikleri milyarlarca liralık bütçe fazlasını “hafifsemeyle” reddetse de “resmi” rakamlar tam aksini gösteriyor. Maliye Bakanlığı’nın her ay sitesinden rutin olarak yayımladığı verilere göre Kasım ayında bütçe 1,7 milyar TL fazla verdi. Böylece, en son Haziran’da 496 milyon açık veren bütçe; Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim ayından sonra Kasım ayında da artıda kaldı. GIYNIK EKONOMİ’nin Maliye Bakanlığı verilerinden derlediği rakamlar; Kasım ayında “yerel bütçenin” 1 milyar 184 milyon TL; “genel bütçenin” ise 1 milyar 713 milyon TL fazla verdiğine işaret ediyor.

VATANDAŞIN CEBİNDEN
Ocak-Kasım arasındaki 11 aylık dönemde Maliye’nin sağladığı 24 milyar 707 milyon TL’lik “mahalli” gelirin, 23 milyar 115 milyonunu “vergi” gelirleri oluşturdu. Verilere göre, gelir ve kurum kârları ile mülkiyetten alınan “doğrudan” vergilerde tahsilat 10 milyar 232 milyon lira oldu. KDV, harç gibi çoğu zorunlu tüketim ve işlemden alınan “dolaylı” vergiler ise 12 milyar 882 milyon liraya ulaştı. Dolaylı vergilerin vergi pastasındaki payı %55.73 düzeyinde, doğrudan vergilerin payı da %44.27 seviyesinde hesaplandı. Yerel gelirler içinde “vergilerin” payı %81, fon gelirlerinin payı da %10 düzeyinde gerçekleşti.

BAKANDAN İLGİNÇ CEVAP
Maliye Bakanlığı’nın resmi olarak yayımladığı verilerde bütçe fazlası açıkça görülmesine rağmen, Bakan bunu kabul etmedi. Maliye Bakanı Özdemir Berova, 2024 bütçesi görüşmelerinde muhalefet milletvekillerinin bütçe fazlası konusundaki konuşmalarına, garip cevaplar verdi. “Devletin kasasının dolu olduğu ancak, halkın fakirlik” çektiğini savunan muhalefete cevap veren Berova, ifade edilen rakamların ödenek üzerinden yapılan rakamlar olduğunu ve ödenek fazlasının görüldüğünü iddia etti. Berova, “Para denilen kavramın nakit olarak kullanılabilecek bakanlığın kasasında duran para olarak değerlendirilecek olması halinde, Kasım başı kasada yaklaşık 50 milyon TL ve 750 milyon TL karşılığı döviz nakit vardı” dedi. Kasım rakamları ise 1,3 milyar TL’yi gösteriyordu.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu