KıbrısManşetSağlıkVideo Galeri

Çakıcı: 1996 yılında yüzde 2 olan uyuşturucu deneme oranı 2019 yılında yüzde 5.6’ya çıktı

Toplum genelinde uyuşturucu kullanımının 2003 yılından itibaren yüzde 300 artış gösterdiğini ifade eden Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, Kıbrıs’ta uyuşturucu kullanımının çok hızlı arttığını ifade etti

GIYNIK ÖZEL

Toplum genelinde uyuşturucu kullanımının 2003 yılından itibaren yüzde 300 artış gösterdiğini ifade eden Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, Kıbrıs’ta uyuşturucu kullanımının çok hızlı arttığını ifade etti. Çakıcı, Kıbrıs adasının dünya uyuşturucu trafiğinin üzerinde olduğunun altını çizerek, Afganistan, Pakistan ve İran’da geliştirilen uyuşturucu maddelerin bir kolunun Türkiye üzerinden bir kolunun Rusya üzerinden bir kolunun da Akdeniz üzerinden Avrupa’ya ulaştığını ifade etti. “Bu yolun adı dünya tarihine bile geçti” diyen Çakıcı, “1980’li yıllardan beri Balkan Yolu olarak bilinir. Bu balkan yolu üzerinde olan her ülke uyuşturucuya bulaşır. Bu nedenle Kıbrıs’ta toplumda bağımlılık artışı vardır. Özellikle hintkeneviri ve sentetik cannabinoid kullanımında müthiş bir artış olmuştur” diyerek özellikle sentetik cannabinoid akıl sağlığını bozan çok tehlikeli bir madde olduğunu ifade etti.

“Tedavi merkezimizde çok sayıda kokain, extacy ve amfetamin bağımlılığı tedavisi gören hastalar var” diyen Çakıcı, “Bu sadece buz dağının görünen kısmıdır” diyerek uyuşturucudan ölümlerin artış gösterdiğine dikkat çekti.

1996 yılında yüzde 2 olan uyuşturucu deneme oranı 2019 yılında yüzde 5.6’ya çıktı” diyen Çakıcı, “2 buçuk katı bir artış anlamına geliyor. Ortaokullarda %2’den %4’e, 18-60 yaş guruplarında ise yüzde 3’ten yüzde 9’a yükselen bir artış oranı var. Bu işin ciddiyetini anlamayan bir devlet ve hükümetler zinciri var. Bunu anlamak için ancak kendi oğul ve kızlarımızın da mı bu illete bulaşması gerekiyor. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Ciddi bir duyarsızlık durumu var, başımıza gelmeden anlamıyoruz” şeklinde konuştu.

Bir sürü gencin uyuşturucu batağına düştüğünü ifade eden Çakıcı, “Bilimsel olarak dünyada kullanım 11 yaşına kadar düşmüştür. İllaki bu siyasetçilerin çocukları da bu illete bulaşacak ki bu durumu anlayabilsin. Çünkü gördüğüm kadarıyla başka türlü anlayamayacaklar” diyerek tepkisini gösterdi.

“Madem GIYNIK’ta konuşuyoruz. Açıkça söyleyebilirim ki tam bir çağ dışı şov ve kötülükle karşı karşıyayız. Ülkemizde bağımlılıkla ilgili mücadelede acınacak haldeyiz. Trajikomik durumdayız” diyen Çakıcı, “Bağımlılıkla ilgili dünya çapında bir yer açtık ve Pembe Köşk’te 2019 yılından bu güne kadar çok iyi ilerleme kaydettik.  Dünyanın birçok yerinden hasta kabul etmekteyiz. Avrupa’dan Arap Emirliklerine kadar hasta kabul ederek sağlık turizminde güzel bir noktaya geldik” diyen Çakıcı, “Şimdi de pandemi döneminde bütün bu engellere rağmen hastanemizi ayakta tutmayı başardık” şeklinde konuştu. Maddi durumu iyi olmayan hastaların devlet desteğiyle hastanede tedavi gördüklerini kaydeden Çakıcı, Bakanlar Kurulu olmadığı için protokolün yenilenememesi nedeniyle maddi durumu kötü olan hastaların hastaneye başvuramadığını ifade etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu