GenelKıbrısManşet

Çakıcı: 8 yaşındaki bir çocuk işlediği fiilin sonuçlarını ayırt edemez

Dr. Mehmet Çakıcı son dönemlerde yaşanılan acı gelişmelerin insan üzerinde bıraktığı etkiler ve bireysel silahlanmanın doğurduğu sebepler hakkında GIYNIK'a konuştu.


Dün Lapta’da emekli polisin 8 yaşındaki oğlu Yahya E’nin babasının tabancasından çıkan kurşunla hayatının sona ermesinin ardından GIYNIK’a açıklamalarda bulunan Çakıcı, “Bireysel silahlanmanın zararlarını toplum olarak ödüyoruz” dedi ve intihar iddialarına ise, “Yaşanan bu olay kazada olabilir başka bir nedenle de olabilir. 8 yaşındaki bir çocuk sağlıklı bir yetişkin gibi düşünemez. 8 yaşındaki bir çocuk farik ve mümeyyiz değildir. Yani çocuk işlediği fiilin hem sonuçlarının doğrusunu ayırt edemez hem de bunun sonuçlarını kavrama özelliği değerlendirme yetisi yoktur” dedi.
8 yaşındaki bir çocuğun ne psikolojik, ne sosyolojik olarak sağlıklı düşünecek bir yaşta olmadığına dikkat çeken Çakıcı, son dönemlerde silahı özendirici dizi ve görsellerin olduğuna da vurgu yaparak “Silahlanmayı seven bir toplumların kültürel özelliklerinden biri de avcılık merakıdır. Bazı toplumlar silahlanmayı sever, Kıbrıs Türk halkında da Anadolu halkında da yaygındır. Silahlanarak insanlar kendilerini güvende hissetmeye çalışırlar. Silahla oynamayı, ateş etmeyi severler. Bunu koruma bir cesurluk olarak algılarlar ama silahlanan toplumda silahla adam öldürmede daha yaygın olur” diye konuştu.

YAŞANANLAR AİLE İÇİNDE TOPLUM İÇİNDE TRAVMA
“Bunun bir başka acı örneğini Geçitkale’de yaşamıştık” diyerek 14 yaşındaki bir çocuğun anne babasını ve kendini öldürmesi hatırlatan Çakıcı, “İnsanlar anne babalarını kaybettiklerinde geçmişlerini kaybederler ama çocuklarını kaybettiklerinde geleceklerini kaybederler” ifadelerini kullandı. Aile açısından da toplum açısından da bunun psikolojik bir travma olduğuna dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti, “ Yaşananlar aile için de toplum içinde ağır bir travmadır. Yaşananlar aile üzerinde hayat boyu etkileri ve belirtileri bulunan bir iz bırakır. Bu yaşananlar toplumu da etkiler. Bireyleri tanısın tanımasın küçük bir toplum olarak insanların yanı başında acı bir şekilde sonuçlanan bu tip olaylar yaralayıcıdır.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu