GenelKıbrısManşetToplum

Çalıntı araba cenneti KKTC

İngiliz hükümeti, KKTC’ye kaçırılan onlarca çalıntı arabanın peşine düştü

İngiliz hükümeti, KKTC’ye kaçırılan onlarca çalıntı arabanın peşine düştü.


ARACINIZ ÇALINTI OLABİLİR
İngiltere’den ülkemize her yıl yüzlerce araç ithal edilirken, söz konusu araçların arasında finans ve çalıntı araçlar olduğu da biliniyor. Kaçakçılık şebekeleri tarafından ülkemize getirilen bu araçlar, araba sahibi olmak isteyen bilinçsiz kişiler tarafından satın alınıyor ve meselenin gerçeği, araç sahibi söz konusu çalıntı araçla Güney Kıbrıs’a geçiş yapmak istediği zaman, iş işten geçtikten sonra ortaya çıkıyor. GIYNIK Gazetesi’nin ele geçirdiği belge, ülkemizdeki çalıntı araç gerçeğini bir kez daha gün yüzüne çıkarırken, sadece son 6 ay içerisinde ülkemize ithal eden onlarca aracın çalıntı olduğunun ortaya çıktığı da öğrenildi. GIYNIK Gazetesi, ülkemize ithal edilen Porsche marka, Carerra 911 model lüks spor aracın çalıntı olduğunu ortaya çıkaran belgeye ulaştı.

NEDEN KİMSE ÇALINTI ARACIN PEŞİNE KİMSE DÜŞMÜYOR
Gümrük ve Rüsumat Dairesi Müdürlüğü tarafından, 12 Haziran 2023 tarihinde araba ithalatı yapan bir firmaya gönderilen yazıda, ülkemize ithal edilen WK20ZDN İngiltere plakalı ve WPOZZZ99ZLS223911 şasi numaralı mavi renkli Porsche Carrera 911 plakalı aracın çalıntı olduğu belirtildi. 1 Kasım 2022 tarihinde Birleşik Krallık Polis Birimi NAVCIS (Ulusal Araç Suç İstihbarat Servisi) tarafından Gümrük ve Rüsumat Dairesi Müdürlüğü’ne gönderilen yazıda söz konusu araca dair finans ve çalıntı olarak bildirildiği kaydedilirken, KKTC Başsavcılığı tarafından verilen görüşte de söz konusu aracın gümrüklenmesinin mümkün olmadığı ithalatçı firmaya beyan edildi.

BUNA KİM DUR DİYECEK?
İngiltere’deki finans şirketlerinden kaynak sağlayan uyanık kişiler, uzun vadeli taksitlendirme ile lüks araçları satın alıyor. KKTC’ye getirip sattıktan sonra da sigorta şirketlerine ‘çalıntı araç’ bildiriminde bulunuyor. Söz konusu şebeke, hem araçlarını KKTC’de satıyor, hem de İngiltere’deki sigorta şirketlerinden ‘araçlarının çalındığı’ bahanesi ile para alarak, borçtan da kurtuluyor. Sektörde de bilinen bu kişilerin özellikle çalıntı araçları ülkeye getirip daha düşük fiyattan piyasaya sürdükleri ve araba sahibi olmak isteyen bilinçsiz kişileri de mağdur ettikleri ifade ediliyor. Yasadışı faaliyette bulunan söz konusu ithalatçı firma ve oto galeri sahiplerinin faaliyetleri engellenemiyor.

SİYASİLER, BÜROKRATLAR, KAMU GÖREVLİLERİ
Bazı siyasi, bürokrat ve kamu görevlilerinin de bu çıkar şebekesinin bir parçası oldukları ve şahsi menfaat uğruna çalıntı araçların ülkeye getirilerek gümrüklenip satışının yapılmasına hem göz yumdukları hem de aracılık ettikleri de GIYNIK Gazetesi’ne ulaşan bilgiler arasında. Uzmanlar, araç sahibi olmak isteyen vatandaşlara böyle bir tuzağa düşmemeleri için satın almak istediği aracın tüm özelikleri ve kayıtlarıyla ile ilgili bilgilere internet üzerinden ulaşabileceğine dikkat çekiyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu