HAKSEN, maaşları sabit tutmaya devam etmenin yaratacağı soruna dikkat çekti
MAAŞ VE ÜCRET TARTIŞMASI ÇIKTI
Başbakanlığa Bağlı İstatistik Kurumu’nun geçtiğimiz hafta açıkladığı Ağustos ayı tüketici enflasyonu (Tüketici Fiyat Endeksi) rakamıyla kamudan maaş ve ücret alanların artış oranı belli oldu. Kamu kesimi Eylül ayı maaşlarını yüzde 19.19 zamlı almaya hazırlanırken, aynı oranın asgari ücrete de yansıtılması isteniyor. Hem bu istek hem de yasaya göre yapılması zorunlu olan maaş ve ücret artışları, tartışmaları da beraberinde getirdi. Özellikle devletin yöneticilerinden de destek alan iş çevreleri artışın asgari ücrete yansıtılmasına şiddetle karşı çıkarken, bazı kesimler kamuya da artışın ertelenmesini savunuyor. Bu gelişmeler ise sendikal çevreleri rahatsız ediyor.
ASGARİ ÜCRET KAMUYA EŞİTLENSİN
Eşit Hak ve Adalet Sendikası (HAKSEN) Başkanı Salih Erşangil, sendika olarak asgari ücretin en düşük kamu çalışanı maaşına eşitlemesi ve hayat pahalılığının özel sektör emekçilerine de yansıtılması taleplerini tekrarladı. Erşangil yaptığı yazılı açıklamada, “Asgari ücretin en düşük kamu maaşına endekslenmesi ve artışlardan otomatik olarak payını alarak belirlenmesi, emekçileri artan pahalılık karşısında bir nebze olsun koruyabilmek adına elzemdir. Hayat pahalılığı da iki ayda bir, özel ve kamu ayırmadan tüm emekçilere yansıtılmalıdır” dedi. Erşangil, HAKSEN’in devamlı olarak asgari ücretin en düşük kamu çalışanı maaşına eşitlemesi ve hayat pahalılığının özel sektör emekçilerine de iki ayda bir yansıtılması için hükümete çağrıda bulunduklarını ifade etti.
FAKİRLEŞME BÜYÜYOR
Salih Erşangil, sözlerini şöyle sürdürdü: “Maalesef hükümet edenlerin yaklaşımı, maaş artışının daha çok pahalılık getireceği iddiasıyla maaşları sabit tutmak yönündedir. Oysa pahalılığın sebebinin sadece maaş artışı olmadığı, elektrik, döviz, akaryakıt gibi giderlerle birlikte, işletmelerin mal ve hizmetlere zam yapmasının pahalılığı artıran önemli faktörler olduğu herkesin malumudur. Hal böyleyken ve pahalılık günden güne artarken, maaşları sabit tutmaya devam etmek, çalışan kesimleri daha da fakirleştirmektedir.”