ManşetSiyaset

Çalışanın Sandık’ta biriken her 10 bin lirası yıllık bazda artacağı yerde 8 bin 100 TL azaldı

KKTC’de yıllık enflasyon %100’e dayandı ancak, çalışanın yatırımına yıllık %17 faiz veriliyor

KKTC’de yıllık enflasyon %100’e dayandı ancak, çalışanın yatırımına yıllık %17 faiz veriliyor

 

10 BİN TL, BİN 900 TL’YE İNİYOR… KKTC’de çalışanın tek güvencesi olan İhtiyat Sandığı’na yatırılan primlerin birikeceği yerde her geçen gün daha da azaldığı hesaplandı. Ülkede son 25 yılın zirvesine çıkan enflasyon nedeniyle Türk Lirası cinsinden biriken prim yatırımlarına uygulanan %17 oranındaki yıllık faiz, birikimin artması nedeniyle reel olarak azalıyor. Yapılan hesaplamaya göre çalışanın Sandık’ta bulunan her 10 bin lirası yıllık bazda 8 bin 100 TL’den fazla düşüşle bin 900 (1,900) TL civarına iniyor.

 

ÇALIŞANA OYUN İÇİNDE OYUN… İhtiyat Sandığı yönetimi çalışanın Türk Lirası cinsinden topladığı primlerin ciddi bir kısmını döviz mevduat hesaplarında tutup, TL’nin değer kaybına karşı korurken, iş bu parayı çalışanın hesabında kullanmaya geldiğinde tekrar TL’ye hesaplarına dönerek, %17 oranından nemalandırıyor. Alınan bilgilere göre İhtiyat Sandığı’nın mevduat yapısı 1 milyar 086 milyon Türk Lirası, 31 milyon ABD Doları, 10 milyon İngiliz Sterlini ve 3 milyon Euro’dan oluşuyor.

 

KONU MECLİS KÜRSÜSÜNE TAŞINDI… CTP milletvekili-ekonomist Devrim Barçın, Meclis’te yaptığı konuşmada İhtiyat Sandığı birikimleri konusunu kürsüye taşıdı. Barçın, yaptığı konuşmada İhtiyat Sandığı birikimleri konusuyla ilgili rakamlar paylaştı. Sandığı’n emekçinin mevduatına uyguladığı faiz oranının çok düşük olduğuna dikkat çeken Barçın, dairenin buna rağmen sandıktaki paranın %40’ını döviz olarak bankalarda tuttuğunu ve geçen yıldan bu yana %90 kâr ettiğini ancak, bunu “emekçinin birikimine” yansıtmadığını belirtti.

 

SANDIĞIN AKTİF BÜYÜKLÜĞÜ 6,4 MİLYAR…  Devrim Barçın, “Kamusu-özeli birikimleri olanlar; geleceğinin yok olmasını izliyorlar maalesef” dediği konuşmasında, İhtiyaç Sandığı’nın aktif büyüklüğünün 6 milyar 486 milyon TL olduğunu belirtti. Barçın şöyle devam etti: “Sandığın TL mevduatları için aldığı ortalama faiz yıllık %17.64 oranında. Çalışana ise yıllık %17 veriliyor. O yıl yatırdığın prim için ise %13 uygulanıyor. Ama yıllık enflasyon %98.12 oranında. Yani İhtiyat Sandığı’nda 10 bin TL’si olan bir birey 9 bin 812 TL kayba uğruyor. %17 faiz oranında hesaba katarsanız; bu her 10 bin TL’de emekçinin birikimi 8 bin 112 TL eriyor demektir.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu