KıbrısManşet

Çalışma Bakanı Faiz Sucuoğlu’ndan açıklama

Bir haftadır bakanlıkta seferber olduklarını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, “Yurtdışına çıkmak isteyen ama Çalışma Dairesi’nde pasaportu olan 2 bine yakın insan vardı.

İki gün içinde olağanüstü bir çalışmayla 2 bin kişinin pasaport işlemlerini çözdük. Bu insanlar yurtdışına gidebilecek” dedi. İşsiz kalan ve bu süreçte maaşlarını alamayan KKTC vatandaşları çalışanlar için de bir çalışma yaptıklarını ifade eden Sucuoğlu, pazartesi günü bunu açıklayacaklarını söyledi.

KÖTÜ DURUMDA DEĞİLİZ

Çalışma Bakanı Faiz Sucuoğlu, Hakikat Web TV’de Doç. Dr. Güven Arıklı’nın hazırlayıp Sunduğu “Gündem Özel” programında, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Koronavirüs nedeniyle hükümetin izlediği yöntemi savunan Sucuoğlu, “İki alternatif var. Biri ‘ben OHAL ilan ediyorum nokta’ yaklaşımıdır. İkincisi kademe kademe dünyayı takip edip, hasta sayısını takip edip, alınması gereken önlemleri almaktır. Biz hükümet olarak ikincisini tercih ettik” diye konuştu. “Kimse bana bulaşmaz diyerek alınan önlemleri çiğnemesin” diye çağrıda bulunan Sucuoğlu, vaka sayısına bakıldığında şu ana kadar alınan tedbirlerin olumlu sonuç verdiğini gördüklerini söyledi. Sucuoğlu, “Dünyaya kıyaslandığında şu an kötü durumda değiliz” dedi

İŞTE ÖNLEMLER

Çalışma Bakanı, alınan önlemleri şöyle sıraladı: “Çalışma izni işlemi başlatılmış ama işlemleri henüz tamamlanmamış olan kişilerin de pasaportu kendilerindeyse yurtdışına çıkabilecek. Dönüşlerinde bu konuda hiçbir hak kaybına uğramayacaklar. 20 Mart 2020 tarihine kadar ödenmesi gereken Şubat 2020 Sosyal Sigorta primlerinin 30 Mart 2020 tarihine kadar, ihtiyat sandığı primlerinin de 15 Nisan 2020 tarihine kadar cezasız alınmasının sağlanması hem işverenlere bir kolaylık hem de Sosyal Sigortalar Dairesi ve İhtiyat Sandığı Dairesi şubelerinde yoğunluğun azaltılması için önem arz etmektedir. Bu konuda yasa gücünde kararname hazırlanacaktır.

İŞSİZ KALANLARA DESTEK

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği ile Kıbrıs Türk Acenteler Birliği’ne üye işyerlerinin 1 Mart 2020 – 20 Haziran 2020 tarihleri arasında oluşacak sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı prim borçlarının cezasız olarak Ocak 2021 – Haziran 2021 tarihleri arasında ödenebilmesi için gerekli yasa gücünde kararnamenin hazırlanıp uygulamaya konması sağlanacaktır. Sosyal Sigortalar Dairesi’nin öncelikli ve acil hizmetlerinin online olarak yapılabilmesi ve mümkün olduğunca daireye uğramadan yapılması için sistemsel çalışma yapılacaktır. Bu süre içinde işsiz kalan, maaşlarını alamayan KKTC vatandaşları için bir katkı sağlamayı düşünüyoruz. Pazartesi günü bunu açıklayacağız. Yabancı uyruklular için de çalışmalarımız sürüyor.”

Kaynak:haber kuzey

Diğer Haberler

Başa dön tuşu