KıbrısManşetSağlık

Çam kese böcekleri hastanelik etti

Ülkemiz ormanlarının en büyük düşmanı haline gelen çam kese böcekleri artık insanları da olumsuz etkilemeye başladı. Ülkemizin farklı bölgelerinden gelen alerjik reaksiyon haberlerine bir yenisi daha eklendi.

Ülkemiz ormanlarının en büyük düşmanı haline gelen çam kese böcekleri artık insanları da olumsuz etkilemeye başladı. Ülkemizin farklı bölgelerinden gelen alerjik reaksiyon haberlerine bir yenisi daha eklendi.

Lefke Gazi Lisesi bahçesindeki ağaçlara yuvalanan çam kese böcekleri okul öğrencilerinin hastanelik olmasına neden oldu. Temas halinde ciddi alerjik reaksiyona neden olan çam kese böcekleri 30’dan fazla öğrencinin kızarlıklık ve şiddetli kaşınma şikayetiyle hastaneye başvurmasına neden oldu. Yaşanan olayın ardından öğrencilerin evlerine gönderilerek okulun tatil edildiği öğrenildi.

Belirtileri nedir, nasıl tedavi edilir?

Diğer taraftan çam kese böceğinin aşırı alerjenik olan kıllarına elle temas eden kişilerin her iki elinde de kurdeşen şeklinde temas dermatiti (egzama) oluşuyor. Tırtıl kıllarının temas dışında rüzgar ve hava yolu ile ciltle temas ettiğinde de kurdeşen gelişebiliyor. Hava yolu ile gelişen bu tip temas dermatitlerinin sıklıkla ensede görüldüğü belirtiliyor. Temas dermatiti/ kurdeşen oluşan hastaların, haricen ciltlerine kullanılacakları bazı kremlerin veya ağızdan kaşıntı giderici alerji ilaçlarını kullanması öneriliyor. Aynı kılların göze de hava yolu ile ulaşması sonucu gözde de alerjik reaksiyon oluşturabileceği, gözde oluşan sulanma, kızarma, kaşıntı belirtileri, göz damlaları veya ağızdan alerji ilaçları ile tedavi edilebiliyor. Tırtıl alerjisi olanlarda yanlışlıkla da olsa ağız yolu ile sindirilme olursa, ağır anjiyoödem ve anafilaksi geliştiği bildirilen vakalar da oluyor. Özellikle çam alerjisi olduğu söylenen hastaların, tırtıl alerjisi yönünden incelenmesini öneriliyor. Korunmanın en etkin tedavi yolu olduğunu, bu hastaların çam ağaçlarının bulunduğu alanlarda piknik yapmaktan kaçınması gerektiği belirtilirken, çam ağaçlarının bulunduğu bölgelere gitme mecburiyeti olan kişilerin, reaksiyon oluştuğunda müdahale edilebilecek ilaçların bulunduğu enjeksiyon kitlerini 24 saat yanlarında taşıması gerekiyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu