KıbrısManşet

“Çam kese böcekleri ile mücadele için ayrılan bütçe farklı amaçlarla kullanılmak üzere Maliye Bakanlığı’na aktarıldı”

Yeşil Barış Hareketi, ormanların varlığını tehdit eden en büyük sorunlardan biri olan ‘çam kese böceklerinin’ bu yıl akıl almaz biçimde görmezden gelindiğini ifade etti ve “çam kese böcekleriyle mücadele için ayrılan bütçenin farklı amaçlarla kullanıldığı” iddiasını öne sürdü.

Yeşil Barış Hareketi’nden yapılan açıklamada, ormanların varlığını tehdit eden en büyük sorunlardan biri olan ‘çam kese böceklerinin’ bu yıl akıl almaz biçimde görmezden gelindiği belirtildi.

Çam kese böcekleriyle mücadele için ayrılan bütçe farklı amaçlarla kullanıldığı öne sürülen açıklamada, “Hiçbir gerekçe, kaybedilen ağaçları geri getirmeyeceğine göre hesabı da verilmelidir” ifadelerine yer verildi.

Yeşil Barış Hareketi tarafından yapılan açıklamanın tam metni şu şekilde:

“-Çam kese böcekleriyle mücadele için ayrılan bütçe farklı amaçlarla kullanıldı.

-Çam kese böcekleri ile mücadele uzun soluklu, süreklilik gerektiren bir mücadelededir.

-Ortaya çıkan yıkım bütün emekleri ve başarıları silip süpürerek yine sıfır noktasına döndürüyor.

-İklim krizi ile birlikte çok sık yaşadığımız orman yangınlarının da ardından her tek ağaç önemlidir.

-Ağaçların korunmadığı, programlanmış işlerin geriye kesilerek durdurulduğu başka bir ülke var mı?

-Hiçbir gerekçe, kaybedilen ağaçları geri getirmeyeceğine göre hesabı da verilmelidir.

-Doğanın yaşayamadığı, sağlığını kaybettiği, dengesinin bozulduğu ortamlarda bizlerin de yaşamasının imkânsız olduğunu hiç unutmamalıyız.

Ormanlarımızın varlığını tehdit eden en büyük sorunlardan biri olan “Çam Kese Böcekleri” bu yıl akıl almaz biçimde görmezden gelindi. 2016 yılının sonundan itibaren 5 yıldır kesintisiz sürdürülen çam kese böceklerine karşı yapılan biyolojik mücadele, ayrılan bütçenin farklı amaçlarla kullanılmak üzere maliyeye aktarılması nedeniyle bu mücadele bu yıl gerçekleştirilememiştir.

Zaman zaman geçmiş yıllarda da yaşanan böyle ihmaller, ormancıların bütün emeklerini ve elde edilen başarıları silip süpürerek yine sıfır noktasına gelinmesine neden olmuştu. Ortaya çıkan yıkımdan hiç ders alınmamış ki, bu yıl yine, ormanlarımız aynı şekilde ihmal edilmiş ve bu sorumluluk yok sayılarak, hem yıllarca verilen emekler, hem de harcanan kaynaklar heba edilmiştir. Çam kese böcekleri ile mücadele uzun soluklu, süreklilik gerektiren bir mücadelededir. 5 yıldır sürdürülen bu mücadelenin bu şekilde hiçe sayılması ve heba edilmesi kabul edilmezdir!!!

İklim krizinin hem dünyada, hem de ülkemizde önemli bir boyut kazandığı bu günlerde, çok sık yaşadığımız orman yangınlarının da ardından ağaçların bu süreçte ne kadar önemli bir rol oynadığı tüm gerçekliğiyle karşımızda durmaktadır. Hal böyle iken, ağaç dikimleri için projeler hazırlanıp, ağaçlandırmaya hız vermek yerine var olan ağaçların korunmadığı, programlanmış işlerin de geriye kesilerek durdurulduğu başka bir ülke düşünülemez.

Çam kese böcekleri, havanın 25 dereceye ulaşması ile birlikte ağaçlardan toprağa inecek ve kozaya gireceklerdir. Sürecin bu kısmında mücadele imkânsız duruma gelecek, çam kese böcekleri yaşam döngülerini toprakta tamamlayarak binlerce olarak çıkacaktır. Yapraksız kalan çam ağaçlarımızın zayıflayan bünyesi birçok hastalığa yenik düşmeye müsait hale gelecektir. Bu felaket başlamış, daha şu an bile çam kese böceklerinden dolayı birçok noktada ağaçlar kurumuş ve/veya kurumayla karşı karşıya kalmıştır. Çam kese böcekleri ile biyolojik mücadele için ayrılmış olan bütçenin Orman Dairesi’nin elinden alınarak hangi kalemlerde kullanılmak üzere maliyeye aktarıldığını sorguluyor ve ilgililerin yanıtını bekliyoruz. Hiçbir gerekçe, kaybedilen ağaçları geri getirmeyeceğine göre hesabı da verilmelidir.

Oksijen kaynaklarımızın bu durumu ciğerlerimizi yakmaktadır. Doğanın yaşayamadığı, sağlığını kaybettiği, dengesinin bozulduğu ortamlarda bizlerin de yaşamasının imkânsız olduğunu hiç unutmamalıyız”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu