GenelKıbrısManşetSiyaset

Canaltay: Geleceğe bırakacağımız çevre emanetini mahvediyoruz”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Resmiye Canaltay katıldığı bir tv programında Suriye’den  gelen ve Doğu Akdeniz’i tehdit altında bırakan yakıt sızıntısıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Resmiye Canaltay katıldığı bir tv programında Suriye’den  gelen ve Doğu Akdeniz’i tehdit altında bırakan yakıt sızıntısıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

30 Ağustos itibari ile KKTC sahillerini korumak için gerekli önlemlerin alındığını aktaran Canaltay, “Kıyı emniyeti ve sahil güvenlik tedbirlerini aldı ve 30 Ağustos günü yola çıktı.  23 Ağustos’ta bir sızıntı oldu fakat bu sızıntının nereye doğru geleceği belli değildi. Rüzgârın yön değiştirmesiyle bize doğru geldi biz gerekli tedbirleri aldık” dedi.

Rüzgârın yön değiştirmesi ile şu an için ülkemiz sahillerini tehdit eden bir durum olmadığını aktaran Canaltay 3 Eylül’de rüzgarın yeniden yön değiştirme ihtimalinin de olduğunun altını çizdi.

Başbakanlık’ta ivedi bir şekilde kriz masası oluşturulduğunu ancak kriz masası oluşturulmadan önce kıyı emniyetinin iki gemisinin yola çıktığını ifade eden Canalatay, gerekli tüm önlemlerin alındığını aktardı ve şunları ifade etti,  “Dün sabah Türkiye’den gelen heyetle neler yapılabileceğini konuştuk. İHA’lardan gelen bilgilerle nasıl ir çalışma yapacağımız uzmanlarca tartışıldı.  Kıyı emniyetinin topladıklarına baktığımızda petrol katılaştı. Yüzeyden toplanır halde.  Bir kısmı denizin dibine çöktü. Bu ekosisteme çok büyük bir zarar verecek. Yıllar içinde sahillerimize vuran katranları göreceğiz. Çevre kirliliğinden rahat kurtuluruz diyemeyiz geleceğe bırakacağımız çevre emanetini mahvediyoruz”

Küresel ısınmanın da etkisiyle birçok çevre felaketi ve salgına karşı mücadele verildiğini aktaran Canaltay, geleceğe bırakacağımız çevre mirası için mücadele edileceğini söyledi. Canaltay,  “Dünya çevre felaketi ile yaşıyoruz. Yangınlarla, salgınlarla, sel felaketleri, küresel ısınma ile boğuşuyoruz. Küresel ısınmanın getirdiği çevre felaketlerinde KKTC olarak biz neresindeyiz?  Artık çevreye sahip çıkmamız gerekiyor. Uzmanlar ve hükümet iş birliğinde çalışılması gerekiyor. Değerlerine, çevremize, kültürümüze sahip çıkmak için çalışmalar yapmalıyız” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu