EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Candan Avunduk, hedeflerini açıkladı, ekibini tanıttı

Sanayi Odası Başkanı ve başkan adayı Candan Avunduk Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın 22 Mayıs tarihinde gerçekleştireceği Genel Kurul öncesi yeni dönem ile ilgili hedeflerini anlattı. Avunduk ayrıca ekibini de basına tanıttı

Sanayi Odası Başkanı ve başkan adayı Candan Avunduk Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın 22 Mayıs tarihinde gerçekleştireceği Genel Kurul öncesi yeni dönem ile ilgili hedeflerini anlattı. Avunduk ayrıca ekibini de basına tanıttı.

Avunduk açıklamasında “yeni dönemde de hem mevcut projelerin geliştirilmesi, hem başlattığımız projelerin tamamlanması, hem de hazırladığımız yeni projeleri hayata geçirerek Kıbrıs Türk Sanayisine ve sanayicisine kazandırmak için yola devam diyoruz.” dedi.


KIBRIS TÜRK SANAYİ ODASI BAŞKANI VE BAŞKAN ADAYI CANDAN AVUNDUK’UN AÇIKLAMASI ŞU ŞEKİLDE:

Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nda 2 dönemdir yaptığımız çalışmalarla birçok projeye, uyumlu bir takım çalışması ve birliktelikle imza attık. Yeni dönemde de hem mevcut projelerin geliştirilmesi, hem başlattığımız projelerin tamamlanması, hem de hazırladığımız yeni projeleri hayata geçirerek Kıbrıs Türk Sanayisine ve sanayicisine kazandırmak için yola devam diyoruz.

Sanayi Odası yönetimine talip olduğumuz dönemde, ortaya koyduğumuz en temel vizyonlardan birinin, “Süreçlerin gelişimine seyirci kalan değil, süreçleri kendi inşa eden, ekonomide aktör olarak kabul edilen bir sanayi odası yaratmaktı.“

Gururla söyleyebilirim ki, odamız artık “Her toplumsal ve ekonomik olayda, fikri sorulan, görüşüne başvurulan, itirazları ve önerileri dikkate alınan, bir noktaya gelmiştir.”

Özverili ve uyumlu geçen başarılı dönemlerin ardından, K.T. Sanayi Odası’nın gerek kurumsal imajı, gerekse saygınlığı, çok daha üst seviyelere çıkarılmıştır.

Bu başarının ardında, tüm kurum ve kuruluşlara, partilere ve hükümetlere eşit mesafede durulmasının, olaylara bakışta rasyonel davranılmasının ve tek öznemizin Sanayi Odası olmasının katkısı önemlidir.

10 yıldır değişmeyen, elektrikteki 10 kuruşluk desteğin 25 kuruşa çıkarılmasını ve sosyal sigorta yatırımlarında işveren katkı payının istihdamı korumak adına Hükümet tarafından karşılanmasını sağladık.

Pandemi nedeniyle çalışmayan işletmelere personel maaş desteği ödenmesiyle ilgili kaynak aktarımını yine odamız ortaya koymuş olduğu girişimlerle sağlanmıştır.

Pandemi süresince özellikle sanayicilerimizin girdi maliyetlerinin düşürülmesine yönelik destekler ve düşük faizli krediler ile finansmana erişim konularında da yoğun şekilde çalıştık.

Kredi Garanti Fonu ile  KKTC Merkez Bankası ve Kalkınma Bankası üzerinden sanayicilerimize yeni kaynaklar yaratılmasını yine odamızın ısrarlı talepleri ve girişimleri sağlamıştır.

Bunların hepsini sanayicilerimizin kullanımına açtık ve hepsi de son kuruşuna kadar kullanıldı. Bunların tümü de hükümet edenlerle gerçekleştirilen uzun soluklu çalışmaların sonuncunda ortaya çıktı.

Üretimin ve ihracatımızın artması için Türkiye’de 90 bini aşkın ihracatçı üyesi olan Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) KKTC ofisini Kıbrıs Türk Sanayi Odası bünyesinde açtık.

Amacımız, TİM ile ilişkilerimizi geliştirerek, bilgi birikimi, tecrübe ve bağlantılarından faydalanmak, üyelerimize yeni iş imkanları yaratacak bir altyapı oluşturarak, ülkemizde üretimin ve ihracatın artırılmasını sağlamaktır.

Devlet Planlama Örgütü aracılığı ile turizm yatırımları için yurtdışından ithal edilecek mermer ve ahşap ürünlerine muafiyet verilmesi konusunda ilgili düzenlemelerin çıkarılmasını ve uygulamaya geçmesini yine biz sağladık.

Ülkemizde üretilen yerli ürünlerin hangi cins ve miktarlarda turizm tesisleri tarafından kullanıldığının, hangi ürünlerin daha ne kadar kullanılabileceğinin  tespiti yaptık.

Bu bağlamda, Turizm tesislerinde daha fazla yerli ürün kullanılması için Otelciler Birliği ile bir protokol imzaladık. Elde ettiğimiz veriler, sadece bu girişimin turizmle ilgili bazı ürünlerde %20’lere varan bir üretim artışının sağlandığını ortaya koymuştur.

Uzun bir süre boyunca ihracatçılarımızın navlun desteklerinin ödenmesi konusunda yaşadıkları gecikmeler vardı. Gerek Türkiye gerekse de ülkemizdeki ilgili yetkililere yoğun baskılar ve girişimler yapılması sonucunda bu ödemelerin gerçekleştirilmesi sağlanmıştır.

Büyük bir mutlulukla ifade etmek isterim ki, Güvercinlik Büyük OSB projesinin hazırlanmasını ve gerekli tüm işlem ve izinlerin tamamlanmasını yine odamız ve bu yönetim kurulu sağlamıştır. Tüm bu girişimleri Kıbrıs Türk sanayicisinin hizmetine güzel bir eseri sunmak için yaptık, takip ettik, son aşamasına getirdik.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın Genel Kurullarında daha demokratik, adil ve şeffaf seçimler yapılabilmesi için vekâlet verme sistemini kaldırarak, yeni yönetim kurullarının seçilmesinde bizzat sanayicilerin oy vermesini sağladık. Bu yasa değişikliği 10 yıldır bekliyordu ve geçmiş yönetimler tarafından geçirilemiyordu. Ancak biz geldikten 3 ay sonra milletvekilleriyle tek tek görüşerek Meclis’ten geçirilmesini sağladık.

Takdir edersiniz ki; Görevde olduğumuz dört yıllık sürenin iki yılını Pandemiyle mücadele için harcadık. Ancak buna rağmen şevkimizi kırmadık. Durmadan çalıştık ve çalışmaya da devam ediyoruz.

Yine pandemi yüzünden hayata geçirmeyi planladığımız pek çok projeyi de ötelemek zorunda kaldık. Umuyorum ki yeni dönemde, pandemi yüzünden ertelediğimiz projeleri de hayata geçireceğiz.

Yeni dönemde ; “Birincil hedefimiz, kamuoyunda yerli ürün bilincinin artırılması konusunda çalışmaların verimli  bir şekilde devam ettirilmesidir. Kıbrıs Türk sanayi ürünlerinin gerek içte, gerekse de dışta, rekabetçi yapısının kamuoyuna anlatılması ve Kıbrıs Türk halkının yerli ürünlerine, yerel üretimine, yerel sanayisine sahip çıkması için çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bu bağlamda sanayi ve sanayicimiz için sürdürülebilir ve kalıcı devlet politikaları oluşturulmasını hedefliyoruz.

Gerek hükümetlerle gerekse de ilgili üretici örgütleriyle birlikte, üretim girdi maliyetlerinin düşürülmesiyle ilgili, her türlü çalışmayı yapmaya ve ürünlerimizin rekabet  gücünün her alanda artırılması için de elimizden gelen gayreti göstermeye de devam edeceğiz.

Avunduk’un hedefleri arasında şunlar bulunuyor:

1. Girdi maliyetlerinin düşürülmesi ile ilgili çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.

2. Ürünlerimizin haksız rekabete uğramaması için rasyonel yöntemlerle, ülke gerçekleri ile örtüşen fon ,kota vb. gibi uygulamaların hayata geçirilmesini sağlamaya devam edeceğiz.

3. Sanayimize ve sanayicimize sağlanan destek, kredi ve hibelerin, ülkenin gerçekleri ile örtüşen, rasyonellikten kopuk olmayan, hayal gören bir anlayışla değil, ayakları yere basan bir anlayışla sağlanması adına, halihazırda yapmakta olduğumuz çalışmalara dün olduğu gibi yarın da devam edeceğiz…

4. Üretime yönelik ,ihracat odaklı ekonomik yapının oluşturulmasına katkı koymak için, özelde kıbrıs türk sanayicisine ve sanayisinin gelişmesine, genelde ise ülke ekonomimizin kendi ayakları üzerinde durabilmesi adına yapmak için yola devam diyoruz.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu