DünyaGüney KıbrısKıbrısManşetSiyaset

Çarptırmadan saptırmadan…

Velhasıl öyle anlaşılıyor ki Türkiye ve Kuzey Kıbrıs medyasında yer alan ve kaynak olarak Rusya basınına dayandırılan haberde Kuzey Kıbrıs’a doğrudan uçuşlar başlayacak ve konsolosluk açılacak ifadeleri büyütülüyor

Rus medyasında İzvestiya gazetesi, diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Rusya’dan Kuzey Kıbrıs’a bu yılın sonundan önce uçuş olabileceğini yazdı. Gazete, bunun KKTC’yi tanıma anlamına gelmeyeceğini vurgularken, bu adımın kuzeyde yaşayan 10 bin Rus için kolaylık amacı taşıdığı ve uçuşların özel bir şirket vasıtasıyla olacağı; Rusya’nın ulusal havayolunun uçmasının söz konusu olmadığı ifade edildi. Haberde ayrıca kuzeyde diğer ülkeler gibi (ABD) bir temsilcilik açılmasının gündemde olduğu belirtildi. Hoş bu iddia yeni değil.

Velhasıl öyle anlaşılıyor ki Türkiye ve Kuzey Kıbrıs medyasında yer alan ve kaynak olarak Rusya basınına dayandırılan haberde Kuzey Kıbrıs’a doğrudan uçuşlar başlayacak ve konsolosluk açılacak ifadeleri büyütülüyor. Şöyle ki bu haberler algı yaratmaya yönelik haberleştirilirken bazı kısımlar gerçeği yansıtmıyor. İşin aslı ise bu konuda sadece Rus medyasından  İzvestiya’nın bir haberi var. Haberde ise sadece şunlara yer verilmektedir.

Rusya Kıbrıs Elçiliği ki bilindiği üzere bu Kıbrıs’ın güneyinde bulunmaktadır, işte o elçilik kuzey Lefkoşa’da bir “konsolosluk noktası” açma eğilimindedir. Ve fakat bunu bir elçilik olmayacağını belirtiyorlar, hatta bu konuda Kıbrıs Cumhuriyeti ile diplomasi yürütüyorlar. Rusya’dan Kuzey Kıbrıs’a doğrudan uçuş mevzusuna gelince; Rus elçiliği şunu diyor: Uluslararası hukukun öznesi Rusya hiçbir zaman doğrudan uçuşları gündemine almadı. Bu konuda özel bir Türk şirketin girişimi oldu ama olay yüksek sesli arzudan öteye gitmedi.

Yani ortada sadece kuzeyde bir konsolosluk noktası açma durumu var. İngiltere veya ABD gibi…  Kısacası Rusya’nın Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşam kuran yaklaşık 10 bin Rus vatandaşına hizmet götürebilmek adına kuzeyde bir konsolosluk ofisi açmayı planladığı anlaşılıyor, Lakin bunu bizim iki devletli yeni politik duruşumuzla ilişkilendirecekler ya; işte o kesimlerin de verdiği gazla  Rus medyasında yer alan bu haberin de aslında  çarptırılarak arzu edilen algı operasyonu üzerinden bize aktarıldığını görebiliyoruz. .Bir başka deyişle bu konuda  çıkan haberin gerçek dışı, abartı, uydurma olduğunu objektif bakış açısına sahip herkes görebilir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu