Güney KıbrısManşetSiyaset

Casus yazılım skandalı dinmiyor

Rum Yönetimi’ni doğrudan olayların içinde gösteren yasadışı dinleme skandalı aylardır konuşuluyor

Rum Yönetimi’ni doğrudan olayların içinde gösteren yasadışı dinleme skandalı aylardır konuşuluyor. New York Times, Rum Yönetimi’nin uluslararası dinleme skandallarındaki önemli rolüne işaret etti. AP’nin, PEGA isimli komitesi “Pegasus” konusunu araştırmaya devam ediyor.

CASUS VAN İLE ORTAYA ÇIKMIŞTI…

Güney Kıbrıs’ta 2019 yılında ele geçirilen ve kamuoyunda “casus van” davası olarak bilinen olayın araştırılması sonrasında ortaya çıkarılan yasadışı dinleme skandalında iddiaların ardı arkası kesilmiyor. Rum makamları skandalın kahramanlarından İsrailli eski ajan Tal Dilian’la ilgili konunun kapandığını ve yeniden açılmayacağını ifade etmesine rağmen, Avrupa Parlamentosu ve uluslararası basın konunun kapandığını düşünmüyor. Avrupa parlamentosu, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, PASOK Başkanı Nikos Andrulaki ve Yunan gazeteci Thanasi Kukaki’nin telefon görüşmelerinin dinlenmesi üzerine “Pegasus” isimli casus yazılımı araştırmak üzere kurduğu (PEGA) isimli inceleme komitesi kurmuştu. Komite geçen hafta yine Güney Kıbrıs’taydı.

DEMOKRASİ BALTALANIYOR…

AP’nin araştırma komitesi PEGA’nın raportörü Hollandalı AP milletvekili Sophie in’t Veld, telefon dinlemeleri ve casus yazılımlarla ilgili bulmacanın bazı parçaları eksik olsa da, herkesin büyük resmi görebileceğini ifade etti. Veld, esas meselenin demokrasinin baltalanmasıyla ilgili sonuçlar olduğunu belirterek, hükümetlerin de casus yazılımları kötüye kullanarak, vatandaşların özellikle de gazeteciler ve aktivistlerin kontrol edilmesinde neredeyse limitsiz güçleri olduğuna işaret etti. Veld, bu tarz yazılımların satışının kolaylaştırılmasına ilişkin taslakta yer alan Rum hükümetiyle ilgili eleştiriler konusunda ise “gerçek olan şey, tüm hükümetlerin kolektif sorumluluğa sahip olduklarıdır” ifadesini kullandı.

NEW YORK TİMES GÜNEYİ İŞARET ETTİ…

Skandal son olarak iki gün önce bu kez de New York Times’a konu oldu. Gazete, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin uluslararası dinleme skandallarındaki önemli rolüne işaret etti. Güney Kıbrıs’ın kötü amaçlı dinleme yazılımları satan eski İsrail ajanlarının “favori yeri” olduğunu belirten New York Times, Dilian’ın “Predator” isimli casus yazılımın kullanım iznini yıllık 13,6 milyon Euro karşılığında sattığını, Güney yönetiminin ise Dilian’ın şirketine 1 milyon Euro ceza verdiği için sevindiğini yazdı. Geçtiğimiz Nisan ayında da İngiltere Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin cep telefonlarının Rum Yönetimi tarafından “Pegasus” adlı casus yazılımla takip edildiği iddia edilmişti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu