KıbrısManşetToplumTürkiye

Çavuşoğlu: “Kıbrıs Türk halkı kendi çocuklarına sahip çıkarken tek vücut oldu”

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Türkiye’deki depremde Adıyaman İsias Otel enkazının altında kalan Kıbrıslı Türk vatandaşların kurtarılması için büyük bir çaba sarf ettiklerini belirterek, “Kıbrıs Türk halkı kendi çocuklarına sahip çıkarken tek vücut oldu” dedi

Türkiye’de meydana gelen ve ‘asrın felaketi’ olarak nitelenen deprem felaketi sonrası halkın içinde bulunduğu travmatik dönemin herkesi ilgilendirdiğini belirten Çavuşoğlu, “Bu sıkıntıları birlikte yaşadık” dedi.

Nazım Çavuşoğlu, Adıyaman İsias Otel’de deprem sırasında hayatını kaybeden Kıbrıslı Türk vatandaşlara Allah’tan rahmet, yakınlarına ise sabır diledi.

“BİZ EVLATLARIMIZ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK”

İsias Otel’deki arama-kurtarma çalışmaları boyunca orada bulunan ve vatandaşların enkazdan sağ kurtulabilmesi için büyük özveri gösteren Çavuşoğlu, yaşanan süreci şu ifadelerle anlattı:

“Adıyaman’a gitmeden bir toplantı yaptık. Bu toplantıda durumun vahim olabileceğini konuşmuştuk. Otelin çöktüğü bilgisini önceden almıştım. Ben oraya siyasi olarak değil, vatandaş olarak gittim. Oraya gittiğimizde yoğun bir yağmurla ve büyük bir enkazla karşılaştık. Bölgede sadece İsias Otel’in enkazı değil binlerce enkaz vardı. Herkesin bir ayda kaldırılabileceğini düşündüğü enkazı 6 günde kaldırdık. Enkazının altında kalan Kıbrıslı Türk vatandaşların kurtarılması için büyük bir çaba sarf ettik. Biz bu süreçte çok hassas çalıştık. Otelin inşaatı çok kötü durumdaydı. Biz evlatlarımız için elimizden geleni yaptık. Bir insan topluluğunun sergileyebileceği en büyük gayreti sergiledik.”

Milli Eğitim Bakanı Çavuşoğlu, İsias Otel enkazında çalışan herkese yürekten teşekkür ederek, “Hayatını kaybeden çocuklarımızı tarihe gömmek yerine süreç içinde yaşatmak istiyoruz” dedi.

“KIBRIS TÜRK HALKI KENDİ ÇOCUKLARINA SAHİP ÇIKARKEN TEK VÜCUT OLDU”

Kıbrıs Türk halkının bu süreçte kendi halkına sahip çıkarken tek vücut olduğu kaydeden Çavuşoğlu, “Mesele evlatlarımız olunca birleştik. Biz Adıyaman’dan Kıbrıs Türk halkının desteğini yüreklerimizde hissediyorduk” diye konuştu.

Çavuşoğlu, ülkeye gelir gelmez tekrardan görevinin başına geçtiğini belirterek “Eğitim alanında sorumlu olduğum konularla ilgilenmeye başladım” açıklamasında bulundu.

Depremden psikolojik anlamda da etkilenen birçok insan olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, “Deprem bölgesinde bulunan öğretmenlere psikolojik destek vereceğiz” dedi.

“GERİDE KALANLARI AYAKTA TUTMAK İÇİN ÇABALAYACAĞIZ”

Çavuşoğlu, depremde yakınlarını kaybeden ailelerin yanında olmaya devam edeceklerini dile getirerek, “Geride kalanları ayakta tutmak için çabalayacağız” ifadelerini kullandı.

Bundan sonraki süreçlerde yurt dışına gidişlerde bazı değişiklikler olacağını dile getiren Çavuşoğlu, “Bizim uluslararası alanlarda açıldığımız ter ülke Türkiye’dir. Bundan sonra Türkiye’de gidilecek ve konaklanacak oteller konusunda daha hassas olunacak” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Çavuşoğlu, KKTC’de depreme karşı alınması planlanan önlemlerle ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

“DEPREME DAYANIKLI OLMADIĞI RAPORLANAN OKUL BİNALARINDAN ÇIKTIK”

Eğitim hayatını normalleştirmeyle ilgili hazırlıkların sürdüğünü dile getiren Çavuşoğlu, “Depreme dayanıklı olmadığı raporlanan okul binalarından çıktık” dedi.

Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) ve bazı üniversitelerle birlikte tüm okul binalarını deprem taramasından geçireceklerini belirtti.

Bilir kişilerin ortaya koyacağı raporlar doğrultusunda okullarda tadilat yapılacağını kaydeden Çavuşoğlu, “Çalışmalarımız durmadan devam edecek” ifadelerini kullandı.

“MAAŞ KESİNTİLERİYLE DEPREMLE MÜCADELE FONU OLUŞTURACAĞIZ”

Çavuşoğlu, devletin maaşlardan yapacağı “deprem kesintisi” hakkında da görüşlerini paylaşarak, “Depremle mücadele fonu oluşturacağız. Bu fon kapsamında çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Maaş kesintileri konusunda yaşanan tartışmalara anlam verdiğini fakat bunun gerekli olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Eğer deprem olursa ve sevdiklerimizi kaybedersek o maaşları yiyemeyiz” açıklamasında bulundu.

Çavuşoğlu, Türkiye’deki deprem bölgelerinden ülkeye gelen ve burada eğitim hayatını sürdürmeyi planlayan çocukların durumuyla ilgili de konuştu.

“ŞU ANDA 50-60 CİVARI ÖĞRENCİ TALEPTE BULUNDU”

Talebin ne kadar olduğu konusunda net bir bilgi olmadığını ifade eden Çavuşoğlu, “Şu anda 50-60 civarı öğrenci talepte bulundu. Bu oranda bir öğrenci olursa sıkıntımız yok” dedi.

Çavuşoğlu, taleplerin hangi okul türünde olacağının da çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Genel orta eğitimdeki talepleri karşılayabiliriz. Fakat meslek liselerinde bu talepleri karşılayamayız. Çünkü şu anda meslek liselerinde sınıflar ful doludur” ifadelerini kullandı.

Hiçbir öğrenciyi sokakta bırakmayacaklarına vurgu yapan Çavuşoğlu, “KKTC’deki okulların imkanları doğrultusunda hazırlık yapacağız” diye konuştu.

“İSİAS OTEL ENKAZI SORUMLULARININ YARGILANMASI HÜKÜMETİMİZİN BOYNUNUN BORCUDUR”

Çavuşoğlu, Adıyaman İsias Otel ile ilgili açılan soruşturma hakkında da bazı açıklamalarda bulundu. “İsias Otel enkazının sorumlularının yargılanması hükümetimizin boynunun borcudur” açıklamasında bulundu.

Yargı süreci sonrasında sorumluların aldığı cezayı gördüklerinde vicdanlarının bir nebze de olsa rahatlayacağını kaydeden Çavuşoğlu, “Adi müteahhitlere pabuç bırakmayacağımızı defalarca söyledim, söylemeye de devam edeceğim” dedi.

Kaynak: Kıbrıs Postası

Diğer Haberler

Başa dön tuşu