ManşetTürkiye

Çavuşoğlu: NATO’nun açık kapı politikasını destekliyoruz

T.C Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı’nın tutumunun yapıcı olduğunu belirterek, “İsveç Dışileri Bakanı’nın açıklamaları maalesef yapıcı değil. Proveke açıklamalara devam ediyor” dedi.

T.C Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı’nın tutumunun yapıcı olduğunu belirterek, “İsveç Dışileri Bakanı’nın açıklamaları maalesef yapıcı değil. Proveke açıklamalara devam ediyor” dedi.
NATO Dışişleri Bakanları Gayrıresmi Toplantısı’ndan sonra T.C Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği için açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu şunları dile getirdi:

“NATO’nun açık kapı politikasını destekliyoruz.

NATO toplantısında İsveç ve Finlandiya’nın terör örgütüne desteğini üye ülkelere anlattık. Özellikle İsveç’in yaptığı silah yardımı konusunu açık şekilde dile getirdik.

İsveç ve Finlandiya dışişleri bakanlarıyla üçlü bir görüşme gerçekleştirdik. Endişelerimiz meşrudur ve açıkça ortadadır.

NATO üyesi olan bir ülkenin müttefiklerine kısıtlama uygulaması kabul edilemez.

Ukrayna’daki insani durum giderek kötüleşiyor. Bir an önce ateşkese ulaşılması için sarf ettiğimiz çabalar ortada. Ayrıca NATO’nun güvenlik anlayışında, ortak bir saygı çerçevesi mutlaka yer almalıdır.

PKK’yı terör örgütü olarak gördüklerini ve bu tutumlarının devam edeceğini söylediler. PKK kamplarında eğitilmiş teröristler var. Terörist başı Öcalan ile birlikte olduklarını gösteren fotoğraflar var. Diğer konularda da sizin endişelerinizi gidermek için bir çalışma yapalım önerisi geldi.

Türk kamuoyunun bu konuda temsil edilmesi gerektiğini söyledik. Bu sadce Cumhur İttifakı’nın değil vatanserver olan herkesin takip ettiği bir konu.

Bizim tutumumuz gayet açık ve net. Bu açıkça iki aday ülkenin teröre verdiği somut desteklerle ilgli. İsveç Dışişleri Bakanının bugüne kadarki açıklamaları yapıcı değil, provoke edici. Finlandiya Dışişleri Bakanı daha gerçekçi bir tavır takınıyor.

Rezerv koymamızın gerekçelerini gayet iyi biliyorlar.

Dün biz NATO toplantısındayken, törer örgütü merkezleri Stockholm’de toplantı yapıyordu. Sonuçta biz bu ülkelerle ilgli durup duruken bir açıklama yapmadık. Öcelikle bizim endişelerimizi gidermeleri lazım.

Kesin güvenlik garantileri olmalı. Bu diğer müttefik ülkeler için de geçerli.”

İSVEÇ DIŞİŞLERİ BAKANI LİNDE NE DEMİŞTİ?
İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Türkiye ile yapılan müzakerelerde çözüme uşamadıklarını belirterek, “diplomatik müzakerelere devam etme kararı aldık” açıklamasını yaptı. Linde, PKK’yı terör örgütü olarak kabul ettiklerini fakat YPG için aynı şeyi düşünmediklerini belirterek şunları ifade etti:

“Biz PKK’nın terör örgütü olduğunu kabul ediyoruz. Kuzey Suriye’deki oluşum için aynı şeyi düşünmüyoruz, birçok NATO ülkesi de düşünmüyor. ABD ve diğer NATO ülkeleri gibi biz de Kuzey Suriye’deki Kürt örgütleri ile görüştük.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu